2,9K
Malutkie pralinki z piernika na jeden lub dwa kęsy. W przepisie proponuję 3 możliwości, w czym można je obtoczyć: w wiórkach kokosowych, w posiekanych orzechach włoskich oraz w naturalnym ciemnym kakao. Pełna dowolność! W pralinkach wyczuwalna jest nuta kawy i powideł. Słodkie i wyraziste w smaku. Polecam!
Składniki: (na ok. 32 sztuki)
Pralinki:
100 ml gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki cukru pudru
300 g starszego, zeschniętego piernika
90 g powideł śliwkowych
Do obtoczenia:
wiórki kokosowe
drobno posiekane orzechy włoskie
naturalne gorzkie kakao
Przygotowanie:
Pralinki: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie wraz z cukrem pudrem. Ostudzić. Piernik drobno pokruszyć do dużej miski, dać powidła i ostudzoną kawę, wymieszać łyżką do powstania gęstej i wilgotnej masy. Spróbować odrobinę i w razie potrzeby dosłodzić lub gdyby ciasto było zbyt suche dodać powideł śliwkowych. Masę schłodzić w lodówce przez godzinkę.
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (u mnie każda pralinka miała po 20 g). Kuleczki obtoczyć w kokosie, orzechach i gorzkim kakao. Przed spożyciem schłodzić 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
1 komentarz
pyszny pomysł na wykorzystanie piernika, mniam 🙂