5,2K
Do świąt niecałe dwa tygodnie, więc jeszcze Was troszkę pomęczę tymi świątecznymi przepisami. Kto wie, może się na coś zdecydujecie. Dzisiaj piegusek, czyli jasne i mięciutkie ciasto z mnóstwem maku oblane słodkim lukrem. Prosta babka na święta i nie tylko.
Składniki: (na dużą keksówkę 30×10 cm)
Ciasto:
4 duże jajka
szczypta soli
szczypta soli
1 szkl cukru
3/4 szkl mleka
3/4 szkl oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl suchego maku
1 szkl suchego maku
Lukier:
150 g cukru pudru
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
1 łyżka maku do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru, wlewać po kolei żółtka, zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mak oraz mleko, olej i ekstrakt dodawać na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką.
Masę przelać do dużej keksówki o długości 30 cm i szerokości 10 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Lukier: Cukier puder dokładnie wymieszać z mlekiem. Lukrem polać pieguska i udekorować suchym makiem. Smacznego!
Rady:
– ciasta makowego jest sporo, więc jeśli obawiacie się, że podczas pieczenia piegusek może uciec Wam z keksówki, można użyć większej formy, np. tortownicy o średnicy 23 cm lub nadmiar ciasta nałożyć do kilku papilotek na muffinki i upiec także małe babeczki.
Rady:
– ciasta makowego jest sporo, więc jeśli obawiacie się, że podczas pieczenia piegusek może uciec Wam z keksówki, można użyć większej formy, np. tortownicy o średnicy 23 cm lub nadmiar ciasta nałożyć do kilku papilotek na muffinki i upiec także małe babeczki.
6 komentarzy
Suchy mak znaczy że nie mielony?
Tak 🙂
Moja baba to niesamowicie wyrosła aż pękła. Twoja taka ładna lekko nabrzmiała 🙂
Każdy piekarnik piecze inaczej… następnym razem proszę zmniejszyć troszku temperaturę pieczenia. Pęknięcie nadaje tylko dodatkowe uroku ciastu 😊 Pozdrawiam!
Nie przepadam za lukrem, czy jeśli oprosze z góry ciasto cukrem pudrem to będzie ok ? Czy zwiększyć cukier w cieście?
Będzie okey 😉
Można też oblać, np. czekoladową polewą.
Pozdrawiam!