11 listopada, 98 rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę. Od wielu lat spędzam ten dzień aktywnie- uczestnicząc w Biegu Niepodległości organizowanym w moim mieście. Taki bieg to nie tylko forma upamiętnienia tego święta, ale również świetna promocja aktywności fizycznej. Pomyślałam, że kruche ciasteczka w barwach narodowych sprawdzą się w tym dniu doskonale! Zresztą na mecze polskiej reprezentacji również ;). Pomysł podpatrzony u Pani Dorotki z Moje Wypieki. Serdecznie polecam wypróbować!
Składniki: (na ok. 40 sztuk)
Ciasto:
150 g zimnego masła
2 żółtka
1/2 szkl cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
Lukier:
1 szkl cukru pudru
3-4 łyżki wody
czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, żółtka, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm i za pomocą foremki w kształcie flag wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 10-15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Blaszkę z ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych ciasteczek. Trzeba kontrolować, czy się nie przypalają). Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę w celu wystudzenia.
Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania gęstego lukru. Połowę lukru przełożyć do tutki z papieru do pieczenia lub do szprycy cukierniczej. Wyciskać na ciasteczka białe pasy. Resztę lukru zabarwić czerwonym barwnikiem (barwnik może rozrzedzić lukier, więc w razie potrzeby dodajcie odrobinę cukru pudru). Czerwony lukier również przełożyć do tutki lub szprycy i wyciskać czerwone pasy tuż pod białymi. Dodatkowo można udekorować rączkę flag. Gotowe ciasteczka odstawić do wyschnięcia lukru. Smacznego!