2,8K
Marzy Wam się ciepłe domowe pieczywo na śniadanie? A chęci, by wstać wcześniej, wyrobić ciasto i czekać aż wyrośnie brak? Jest na to sposób>>> te paluchy możecie zajadać nawet o poranku, bez zarywania nocy! Ciasto przygotowuje się na wieczór i pozostawia w lodówce, aż do rana. W tym czasie spokojnie sobie rośnie tak, jakby robiło to przez 1-2 godzinki w ciepłym miejscu. Rano wystarczy już tylko uformować paluchy, odczekać, by wyrosły i upiec. Bardzo często korzystam z tego sposobu. Pieczywo wychodzi znakomite! Polecam :-).
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
Rozczyn:
15 g świeżych drożdży
4 łyżki mąki letniej wody
2 łyżki mąki pszennej typ 650
Ciasto:
cały powyższy rozczyn
360 g mąki pszennej typ 650 + mąka do podsypywania
1 jajko
1 łyżeczka miodu
2 płaskie łyżeczki soli
60 g sezamu
90 g letniego mleka
90 g letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
sezam do posypania
Przygotowanie:
Rozczyn: Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach letniej wody. Dodać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać łyżką. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut). Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.
Ciasto: Mąkę pszenną, jajko, miód, sól i sezam wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Stopniowo wlewać letnie mleko i wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać oliwę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ścianek naczynia. W razie potrzeby podsypać ciasto mąką.
Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić do lodówki na całą noc (10-12 godzin). Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować je, uderzając w nie pięścią. Otrzymamy tym samym bardziej puszyste paluchy.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami na naoliwionym blacie. Podzielić na 15 równych części. Z każdej utoczyć długi wałek. Wałeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach. Pozostawić na 60-90 minut do napuszenia.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Paluchy wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w 200 st.C przez ok. 15-20 minut do zezłocenia.
Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
3 komentarze
Trochę soli i idealne do piwka 🙂 Przepis sprawdziłem i jest naprawdę super!
To się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
fajny blog zapraszam na swój: http://filmowyzbiornik.blogspot.com