1,6K
Płaskie ciasteczka w kształcie krążków z ciasta półkruchego nadziane brzoskwiniowym serkiem. Zarówno brzoskwinie, jak i ser pojawiły się w Waszych wczorajszych przypuszczeniach na Fb. Przy okazji, kto chce być na bieżąco z najnowszymi przepisami zapraszam do polubienia fanpage’u Nastoletnich (klik). Wracają do dzisiejszych ciasteczek- bardzo kruchutkie, słodkie, najlepiej smakują na następny dzień. Pamiętajcie, by przechowywać je w zamkniętym pojemniku, ale niezbyt długo, gdyż nadzienie jest na bazie twarogu. Udanych wypieków! :-).
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
Ciasto:
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
50 g cukru pudru
300 g mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
100 g twarogu półtłustego
1 żółtko małego jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 brzoskwini
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1-2 łyżki wody
Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasteczek
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami i uformować w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej, można całą noc).
Nadzienie: Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego żółtko i cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Brzoskwinię obrać, pokroić w drobniutką kostkę i delikatnie wmieszać do sera.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać koła. Na połowę ilości kół nałożyć 1-2 łyżeczki nadzienia. Przykryć je pozostałymi kołami i dobrze podociskać brzegi, by oba ciasta się ze sobą skleiły. Dodatkowo docisnąć boki widelcem tworząc dookoła ciastek ładny wzór (patrz zdjęcia poniżej).
Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (minimalnie urosną). Wraz z blaszką wstawić je do lodówki na ok. 15 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Blaszkę z ciastkami wyjąć, wysmarować roztrzepanym białkiem i ponakłuwać z góry widelcem. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do zezłocenia. Upieczone przestudzić na kratce.
Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać któregoś ze składników.
Ostudzone ciastka wysmarować lukrem. Smacznego
6 komentarzy
Mmmmm, jak smacznie wyglądają 🙂
Polecam wypróbować: )
Uwielbiam takie ciasteczka, bo przypominają mi dzieciństwo:)
<3 🙂
Wyglądają pysznie ! 🙂
Dziękuję i polecam! 🙂