Spójrzcie, jak „obszerna” jest poniższa lista składników! Tylko pięć produktów potrzeba, by przygotować tak pyszne śniadanie lub deser ;). Kaszka kukurydziana, podobnie jak kaszka manna czy jaglanka na mleku, to zdecydowanie moje smaki. Dzisiaj zachęcam Was do połączenia jej z jogurtem naturalnym i truskawkami.
SKŁADNIKI
(na 1 większą lub 2 mniejsze porcje)
- 300 ml mleka
- 50 g kaszki kukurydzianej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 200 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
Mleko zagotować w garnku, wsypać kaszkę kukurydzianą i dwie łyżeczki ksylitolu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie nadmiar mleka. Pod koniec warto kilkukrotnie przemieszać kaszkę, by nie przywarła do dna garnka. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Jogurt naturalny wymieszać z pozostałymi dwoma łyżeczkami ksylitolu. Truskawki zblendować, kilka sztuk pokroić na kawałki.
Do miseczki lub słoiczka nakładać naprzemiennie kaszkę, jogurt, mus truskawkowy i truskawki w kawałkach. Smacznego!
RADY
- mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym, np. kokosowym, migdałowym. Ksylitol zaś innym słodzidłem, np. cukrem trzcinowym, erytrolem, syropem klonowym itp.
- do gotującej się kaszki kukurydzianej warto dodać ziarenka z połowy laski wanilii lub łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Smak zmieni się diametralnie!
- świetnie sprawdzą się także inne owoce- maliny, borówki, brzoskwinie.
1 komentarz
O tak, moje klimaty, kocham takie desery 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/