1,7K
Walentynki już za 7 dni! Warto więc pomyśleć o słodkich prezentach dla najbliższych 😉 Na Nastoletnich Wypiekach przygotowania idą pełną parą! To będą pierwsze Walentynki razem z blogiem <3 Dziś zapraszam na czekoladowe ciasto z kremem malinowym i serduszkiem wypełnionym frużeliną malinową. Raj dla podniebienia… Bo przecież nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady z malinami jest strzałek w dziesiątkę. Mam nadzieję, że zasmakuje Twojej drugiej połówce.
Składniki: (na formę o wymiarach 24×35 cm)
Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Krem malinowy:
300 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
200 g serka mascarpone
5 łyżek frużeliny malinowej
Poncz:
1/4 szkl wody z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych wiśniówka
Dodatkowo:
kilka łyżek frużeliny malinowej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać cukier, łyżka po łyżce. Powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez 35-40 minut do „suchego patyczka”. Wyjąć i przestudzić. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Biszkopt można upiec również w dwóch takich samych blaszkach, by po upieczeniu nie martwić się, że podczas przekrawania się pokruszy lub przedziurawi.
Krem malinowy: Frużelinę malinową przygotować z godnie z tym przepisem (wystarczy 1/2 porcji).
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, serek mascarpone oraz frużelinę. Dobrze zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Jeśli będzie za mało słodki- dodać łyżkę lub dwie cukru pudru.
Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto nasączyć wodą z cukrem i cytryną lub wiśniówką. Na biszkopt wyłożyć krem malinowy, dobrze rozprowadzić po całej powierzchni- wyrównać.
W drugim biszkopcie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić otwory. Biszkopt położyć na kremie i podociskać, by warstwy się skleiły. Posypać cukrem pudrem, a otworki w kształcie serc wypełnić frużeliną malinową. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
6 komentarzy
Przepis brzmi pysznie 😀
Szkoda że właśnie upiekłam serniczka bo bym spróbowała 😉
Witam.Mam pytanie dotyczące ponczu. Do tej 1/4 szkl. ponczu ile dodać cukru i cukru? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :))
Witam 🙂
Według uznania 🙂 Tak, by poncz nie był ani za kwaśny ani za słodki. 1-2 łyżki cukru i 2-3 łyżki cytryny będzie w sam raz. Pozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź.:) Brak mi takiej spontaniczności w komponowaniu proporcji składników, stąd moje pytanie. Pozdrawiam 🙂
Czy do tego ciasta pasowałaby jeszcze jedna warstwa z kremem czekoladowym?
Pewnie 🙂