Wiedzieliście, że ciastka można zrobić na patelni?? Nie trzeba mieć piekarnika, by zajadać się słodkościami! Bardzo pomysłowe, walijskie ciasteczka, do których możemy dodać, co tylko chcemy: orzechy, migdały, rodzynki itp. Polecam!
Składniki: (na 10-15 sztuk)
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
4 łyżki cukru
60 g masła
ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
ulubione dodatki: orzechy, migdały, rodzynki, czekolada itp.
Przygotowanie:
Ulubione dodatki posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki lub foremek wykrawać ciasteczka. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Ciastka smażyć z obu stron po ok. 5 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!
10 komentarzy
Super ciasteczka. Bardzo proste i szybkie. Nie wymagają nawet pieczenia !
:)Pozdrawiam Kuchnia PauletteS 🙂
Bardzo fajny pomysł, może dzisiaj wypróbuję 🙂
Witaj!
W składnikach nie powinno być margaryny albo masła? Przynajmniej nie spotkałam się z takim przepisem bez tłuszczu 🙂
Tak oczywiscie. Juz poprawilam przepis 😉 Pozdrawiam!
Bardzo apetyczny pomysł 😀
Trzeba wypróbować 😉
Dzisiaj je upieklam.Są kruche a w smaku wysmienite.A w piekarniku piecze sie ciasto Amerykaniec. Mysle ze bedzie rownie dobre jak ciasteczka,poniewaz zapach w domu jest cudowny.☺
czy zamiast proszku do pieczenia mogę użyć sody ?
Nie polecam, soda daje bardzo specyficzny posmak 😉
Bardzo fajne i dobre ciasteczka do kawy. Szybko się robi i szybko znikają z talerza. Polecam wszystkim 😁