7,2K
Rewelacyjne połączenie czekolady, płatków owsianych i masy krówkowej. Ciasteczka są bardzo delikatnie, kruche, o pysznym karmelowym posmaku. Idealne dla dzieci i nie tylko. Przygotowujemy je na maśle i niech nikogo nie kusi używanie tanich margaryn i miksów. Oprócz czekolady dodałam do nich odrobinę słonecznika, gdyż lubię wszystkie nasiona. Upieczcie na weekend!
Składniki: (na około 23 sztuk)
200 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 jajko
100 g masy krówkowej z puszki
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki słonecznika łuskanego
100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Czekoladę drobno pokroić, odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym do puszystości. Dalej miksując dodać jajko, a następnie masę krówkową. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, łuskany słonecznik oraz pokrojoną czekoladę (kilka kawałków odstawić na bok), zmiksować.
Z masy uformować małe kuleczki (u mnie po 40 g każda), spłaszczyć je w dłoniach i ułożyć na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odległości- ciastka urosną). W każde ciasteczko wcisnąć kilka kawałków pozostałej czekolady.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut do zezłocenia i charakterystycznego popękania. Następnie wyjąć, a po chwili, gdy lekko stwardnieją, łopatką przenieść je na kratkę do studzenia. Smacznego!
Rady:
– ciastka najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.
3 komentarze
Super ciasteczka 🙂
Bardzo chętnie bym takie zjadła 🙂
zjadłabym…mmm 🙂
Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych 🙂 Dziś już ostatni dzień zmagań.
http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna