1,3K
Warto czasem wstać wcześniej i upiec rodzinie bułki na śniadanie. Dziś proponuję bułki z płatkami owsianymi i marchewką, która nadaję im pięknego, pomarańczowego kolorku. Z zewnątrz chrupiące, w środku puszyste i mięciutkie. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe. Przepis znaleziony i minimalnie zmodyfikowany stąd. Polecam! 🙂
Składniki: (na ok. 10 bułeczek)
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
300 ml wody letniej
60 g płatków owsianych
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
100 g startej marchewki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Gdy ciasto będzie mieć odpowiednią konsystencje uformować je w kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (lub na noc do lodówki) do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!) i odstawić do podwojenia objętości (około 30 minut).
Wyrośnięte bułeczki piec w 200 st.C przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
1 komentarz
Pyszne i zdrowe 🙂