3,9K
Składniki: (na około 30 sztuk)
Profiteroles to nic innego jak małe, słodkie ptysie, po brzegi nadziane kremem budyniowym lub bitą śmietaną. Są tak wciągające, więc na jednej sztuce na pewno się nie skończy! Gorąco polecam :).
Składniki: (na około 30 sztuk)
Ciasto ptysiowe:
3 średnie jajka w temperaturze pokojowej
190 ml wody
90 g masła
3/4 szkl mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
*Nadzienie:
400 ml mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
4 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
*Zamiast kremu budyniowego ptysie można nadziać, np. bitą śmietaną.
Przygotowanie:
Ciasto ptysiowe: Masło, wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować do rozpuszczenia się masła. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą i mieszając trzymać jeszcze chwilę na ogniu. Powstanie bardzo gęsta masa, która powinna odchodzić od ścianek garnuszka. Wystudzić. Do ostudzone masy dodawać po kolei jajka i dobrze zmiksować (masa będzie wyglądać na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici).
Tak przygotowane ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, np. w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie, okrągłe porcje ciasta (mniej więcej 30 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 20-25 minut do ładnego zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
Nadzienie: 350 ml mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego lub szprycy z długą, ściętą końcówką.
Ostudzone ptysie nadziać kremem i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
1 komentarz
Super przepis! ile dni takie ptysie są najlepsze?