4,8K
Ciasto kruche:
Sos śmietankowy:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować je na placek o grubości około 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleiło). Nawinąć na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 28 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Tak przygotowane ciasto piec w 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia (polecam piec z obciążeniem: na ciasto ułożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy można je zastąpić, np. fasolą. Dzięki obciążeniu ciasto się nie „wybrzuszy” za bardzo.) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.
Sos śmietankowy: Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami.
Gruszki obrać, pokroić w plasterki, a następnie poukładać na przestudzonym spodzie tarty. Zalać je sosem śmietankowym i obficie posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez około 10-15 minut w 200 st.C do zezłocenia. Upieczoną tartę wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: MniamMniam
Rewelacyjna tarta: kruchutki spód, słodki sos śmietankowy, kwaskowate, jesienne gruszki, a wszystko to obficie obsypane płatkami migdałowymi. Wyobraźcie sobie chłodny, jesienny wieczór i tartę gruszkową, która pachnie w całym domu i rozgrzewa Wasze podniebienie…poezja! 🙂
Składniki: (forma na tartę o średnicy 28 cm)
Ciasto kruche:
1 i 1/3 szkl mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
szczypta soli
Sos śmietankowy:
250 ml słodkiej śmietanki 30%
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
4 twarde gruszki (o łącznej wadze około 3/4 kg)
3 łyżki płatków migdałowych
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować je na placek o grubości około 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleiło). Nawinąć na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 28 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Tak przygotowane ciasto piec w 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia (polecam piec z obciążeniem: na ciasto ułożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy można je zastąpić, np. fasolą. Dzięki obciążeniu ciasto się nie „wybrzuszy” za bardzo.) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.
Sos śmietankowy: Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami.
Gruszki obrać, pokroić w plasterki, a następnie poukładać na przestudzonym spodzie tarty. Zalać je sosem śmietankowym i obficie posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez około 10-15 minut w 200 st.C do zezłocenia. Upieczoną tartę wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: MniamMniam