4,6K
Na dnie formy umieścić biszkopt. Na biszkopcie rozprowadzić 3/4 kremu budyniowego. Schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Po tym czasie na krem wylać tężejącą masę owocową i ponownie schłodzić do stężenia. Wkładkę serową wysmarować od dołu resztą kremu budyniowego (pozostawiając jeszcze kilka łyżek do wysmarowania góry ciasta). Umieścić ją na owocowej masie kremem do dołu. Wierzch sernika wysmarować resztą kremu budyniowego i obficie posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego!
Wysoki sernik na jasnym biszkopcie przełożony masą owocową, kremem budyniowym i obsypany płatkami migdałowymi. Nie należy do tych „szybkich” w przygotowaniu, ale warto poświęcić mu troszkę więcej czasu, by w następnym dniu degustować się pysznym kawałkiem domowego sernika 😉 Daję słowo, zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom.
Składniki: (forma o wymiarach 24×35 cm)
Biszkopt jasny:
4 jaja w temperaturze pokojowej
2/3 szkl mąki pszennej
2/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka serowa:
600 g zmielonego sera w temperaturze pokojowej (z kostki lub wiaderka)
200 g cukru pudru
1 budyń śmietankowy
6 jajek w temperaturze pokojowej
150 g masła w temperaturze pokojowej
Masa owocowa:
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
Krem budyniowy:
800 ml mleka
2 budynie śmietankowe
1 op. cukru waniliowego (16 g)
4 łyżki cukru
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
100 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 20-25 minut do „suchego patyczka”. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Wkładka serowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodając kolejno po jednym żółtku. Cały czas miksując dodać ser i budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Masę serową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, w której piekł się biszkopt (o wymiarach 24×35 cm). Piec w 180 st.C przez około 40 minut (upieczona wkładka serowa powinna być ścięta i sprężysta z wierzchu. Jeśli podczas pieczenia za szybko będzie się rumienić, należy przykryć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Upieczoną wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa owocowa: Truskawki zmiksować na puree, zagotować, a następnie wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki).
Krem budyniowy: 700 ml mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, jasnego kremu.
Na dnie formy umieścić biszkopt. Na biszkopcie rozprowadzić 3/4 kremu budyniowego. Schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Po tym czasie na krem wylać tężejącą masę owocową i ponownie schłodzić do stężenia. Wkładkę serową wysmarować od dołu resztą kremu budyniowego (pozostawiając jeszcze kilka łyżek do wysmarowania góry ciasta). Umieścić ją na owocowej masie kremem do dołu. Wierzch sernika wysmarować resztą kremu budyniowego i obficie posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego!
1 komentarz
Ale piękne ciasto))))))