18,8K
Składniki:
Masa budyniowa:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Masa budyniowa: 1 ½ szkl mleka zagotować razem z cukrem. W reszcie mleka rozpuścić obydwie mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gęsty budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując, do uzyskania puszystego kremu.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem.
Herbatniki wyłożyć na spód formy o wymiarach 35×24 cm wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować je masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Smacznego!
Bardzo popularne ciasto, które zachwyca swoim smakiem, zbliżonym do batonika 3 bit. Składa się z 3 warstw herbatników, kajmaku, masy budyniowej, bitej śmietany i startej, ciemnej czekolady. Nie wymaga pieczenia, doskonałe na każdą okazję. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by herbatniki zmiękły. Gorąco polecam! 🙂
Składniki:
Masa budyniowa:
2 szkl mleka
1/4 szkl cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
180 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (400-500 g)
500 ml śmietanki kremówki 36%
1 śmietan – fix
1-2 łyżki cukru pudru
1 gorzka czekolada, starta na drobnych oczkach
75 sztuk herbatników (około 400 g)
Przygotowanie:
Masa budyniowa: 1 ½ szkl mleka zagotować razem z cukrem. W reszcie mleka rozpuścić obydwie mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gęsty budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując, do uzyskania puszystego kremu.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem.
Herbatniki wyłożyć na spód formy o wymiarach 35×24 cm wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować je masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Smacznego!
9 komentarzy
Ciasto wygląda obłędnie ! BRAWO za rezultat !
Pozdrawiamy 🙂
Uwielbiam to ciasto! Chyba nigdy mi się nie znudzi 🙂
No i już wiem co przygotuję na niedzielę do kawusi 🙂
Klasyka 🙂 Pięknie Ci wyszło 🙂
Witam, czy naprawdę jest godne polecenia? Wszystko wychodzi, herbatniki są kruche czy gumowate? Szukam sprawdzonego przepisu na imprezę imieninową.
Witam 🙂 W mojej rodzinie ciasto robione od lat. Proste, szybkie, bez pieczenia, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje 😉 Herbatniki po nocy spędzonej w lodówce miękną, i to właśnie wtedy ciasto jest najlepsze. Serdecznie polecam wypróbować. Pozdrawiam!
Robiłam dziś i wszystkim smakuje
Bardzo się cieszę 🙂 Życzę smacznego! Pozdrawiam <3
Bede niedługo robić na imieniny mam nadzieję ze mi wyjdzie 🙂