17,9K
Składniki: (na około 35-40 sztuk)
Ciasto:
Lukier:
Przygotowanie:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodać żółtka, ekstrakt oraz mąkę, zmiksować. Ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem (lukier powinien być bardzo gęsty! W razie konieczności dodać jeszcze pudru). Rozsmarować nożem na schłodzonym cieście. Umieścić w lodówce na około 30 minut, by lukier zastygnął.
Ostrym nożem lub kółkiem do krojenia pizzy pokroić ciasto na prostokąty o wymiarach 1 cmx4 cm. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 – 15 minut w 180 st.C do lekkiego zarumienienia. Upieczone klawisze wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!
Źródło: klik
Maślane, kruche ciasteczka w kształcie klawiszy pokryte warstwą lukru na bazie białka i cukru pudru. Ich przygotowanie nie sprawia problemu, a efekt końcowy zadowoli każdego. Serdecznie polecam jako dodatek do popołudniowej kawki 😉
Składniki: (na około 35-40 sztuk)
Ciasto:
340 g mąki pszennej
185 g masła
45 g cukru pudru
2 żółtka
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Lukier:
1 białko
około 1 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodać żółtka, ekstrakt oraz mąkę, zmiksować. Ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem (lukier powinien być bardzo gęsty! W razie konieczności dodać jeszcze pudru). Rozsmarować nożem na schłodzonym cieście. Umieścić w lodówce na około 30 minut, by lukier zastygnął.
Ostrym nożem lub kółkiem do krojenia pizzy pokroić ciasto na prostokąty o wymiarach 1 cmx4 cm. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 – 15 minut w 180 st.C do lekkiego zarumienienia. Upieczone klawisze wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!
Źródło: klik
3 komentarze
Oj jak pysznie wyglądają 🙂 chętnie bym po nie sięgnęła 🙂
Wyglądają apetycznie a smakują jeszcze lepiej. Pieczemy te ciasteczka z 5-latkiem i za każdym razem mamy wiele frajdy.
Pozdrawiamy
te ciastka jadłam raz jako małe dziecko, za to smak pamiętam do dziś. Próbowałam robić z różnych przepisów, ale jednak to nie to. twoje wyglądają dokładnie tak, jak te z dzieciństwa. właśnie robót zagniata ciasto i mam nadzieję, że uda się w tym przepisie odnaleźć smak dzieciństwa.