15,7K
Składniki: (na blaszkę 42×29 cm)
Ciasto kruche:
Masa serowa:
Bezowa pianka z rosą:
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło oraz żółtka. Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Ciasto wykleić na spód blaszki o wymiarach 42×29 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30-60 minut, po czym podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15 minut do ładnego zarumienienia. W międzyczasie przygotować masę serową…
Bezowa pianka z rosą: Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić je na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
Po 50 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i rozprowadzić na nim pianę z białek. Wyrównać i za pomocą, np. foremki z falbankami lub widelca zrobić delikatne fale. Zamknąć piekarnik i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 170 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. Nie należy przesadzać z czasem pieczenia, ponieważ za bardzo spieczona pianka spowoduje, że na serniku nie pojawią się kropelki rosy. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić sernik na kolejne 15 minut. Następnie wyjąć i odstawić w chłodniejsze miejsce. Kropelki rosy powinny pojawić się już po kilkunastu minutach. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!
Delikatny, kremowy sernik, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką pianką, na której widnieją małe, złociste, cukrowe kropelki. Ten moment, gdy zauważasz pierwsze kropelki…nie do opisania. Palce lizać! Wymaga troszkę czasu, ale efekt na pewno Wam go wynagrodzi. Serdecznie polecam!
Składniki: (na blaszkę 42×29 cm)
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
140 g zimnego masła
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
140 g zimnego masła
2 żółtka
Masa serowa:
1,2 kg sera twarogowego, mielonego
1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
1/2 szkanki oleju
1 szklanka cukru
5 żółtek
2 jajka
Bezowa pianka z rosą:
7 białek (tych po cieście kruchym i masie serowej)
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło oraz żółtka. Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Ciasto wykleić na spód blaszki o wymiarach 42×29 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30-60 minut, po czym podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15 minut do ładnego zarumienienia. W międzyczasie przygotować masę serową…
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zmiksować je jedynie do połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Gotową masę serową przelać na gorący podpieczony spód. Piec nadal w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 50 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu i galaretowaty. Pod koniec tego czasu przygotować bezową piankę…
Bezowa pianka z rosą: Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić je na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
Po 50 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i rozprowadzić na nim pianę z białek. Wyrównać i za pomocą, np. foremki z falbankami lub widelca zrobić delikatne fale. Zamknąć piekarnik i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 170 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. Nie należy przesadzać z czasem pieczenia, ponieważ za bardzo spieczona pianka spowoduje, że na serniku nie pojawią się kropelki rosy. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić sernik na kolejne 15 minut. Następnie wyjąć i odstawić w chłodniejsze miejsce. Kropelki rosy powinny pojawić się już po kilkunastu minutach. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!
51 komentarzy
Wow! Idealny serniczek z przepiękną rosą)))
Milo mi 😉 Dziekuje!
Kocham sernik z rosą 😍
Cudowny sernik i ta rosa wow!!!….Pozdrawiam.
Dziekuje i rowniez pozdrawiam! 😉
Wygląda po prostu idealnie! Ja raz robiłam ale rosy wyszło tylko kilka kropelek 😉
Trzeba probowac dalej 😉 Na pewno sie uda! 😀
Też już robiłam sernik z rosą, i niestety nie wyszła mi rosa, bo za długo piekłam :(. Ale w smaku był pyszny 🙂 Mój sernik inaczej piekłam, bo narmalnie w piekarniku,bez kąpieli wodnej. I też wyszedł delikatny i nie suchy.
Następnym razem na pewno i rosa się pojawi 😀 Pozdrawiam!
Czy ta kąpiel wodna jest konieczna? 🙂
Mozna ja pominac, ale wtedy sernik moze popekac 😉 Pozdrawiam!
Przepis został zmodyfikowany 🙂 Proszę zapoznać się z odświeżoną wersją. Pozdrawiam!
No to jest misczostwo świata gratulacje
Kiedyś słyszałam że ładna rosa wychodzi gdy cukier ma duże kryształki…?
Tak to prawda 🙂 Dlatego dobrze jest uzyc do bezy wlasnie cukru krysztalu.
Pozdrawiam!
Witam, jestem w trakcie pieczenia i coś jest nie tak z ciastem kruchym, coś mi nie pasuje z proporcjami (w skladzie jest cukier puder a potem cisza o dodaniu go), nijak tego nie można połączyć… czy Ty to ciasto robiłaś?? jakiś dziwny ten przepis… napiszę co wyszło…
Witam 🙂
W przepisie wkradlo się male niedopatrzenie. Już poprawiłam. Przepraszam za zamieszanie. Pozdrawiam!
Witam, obiecałam że napiszę co wyszło, otóż: Sernik zajebisty !!! 🙂 Puszysty, delikatny, nie za słodki, nawet rosa się pojawiła 🙂 nie tylko smakowo robi wrażenie bo też wygląda extra (robiłam w okrągłej formie) ale nerwówka była bo ciasto kruche nie chciało się połączyć więc wysypałam wszystko do formy i ugniotłam rękami 😉 Dzięki za przepis, na pewno jeszcze skorzystam bo wszystkim bardzo smakuje, pozdrawiam Aga 🙂
Bardzo się cieszę! Dziękuję za opinię i życzę smacznego <3 😉
Czy musi być to ser mielony przez siebie czy moze byc gotowy z wiaderka ?
Można użyć z wiaderka 🙂
Pozdrawiam!
Czy mogę dać herbatniki na spód zamiast ciasta kruchego? 🙂
Tak, ale tylko w postaci ciasteczkowego spodu (pokruszonych herbatników wymieszanych ze stopionym maselkiem). Taki spód najpierw podpiec ok.15 minut a następnie wylać na niego masę serową 🙂
Zalecam jednak zrobienie sernika na kruchym cieście. Obawiam się, że masa serowa, ktora jest bardzo charakterystyczna w tym serniku (duzo mleka) mogłaby zbyt mocno namoczyć ciasteczkowy spód
Próba przed świętami zrobiona i zjedzona w tempie ekspresowym! do ciasta kruchego dodałam garść zmielonych migdałów-smak obłędny!
Pozdrawiam Liwia
Bardzo sie cieszę! 🙂
Spokojnych świąt życzę!
Czy koniecznie jest pieczenie w kąpieli wodnej?
Można pominąć : )
Przepis został zmodyfikowany 🙂 Proszę zapoznać się z odświeżoną wersją. Pozdrawiam!
W jakiej tortownicy był robiony sernik?
W mniejszej niż tradycyjna prostokątna blaszka. Ok. 24×24 cm 🙂 Pozdrawiam!
Wlasnie pieke ten cudny sernik ale zobaczymy co wyjdzie bo nie mam reki do sernikow ale probuje.
trzymam kciuki! 🙂
Udał się za pierwszym razem! W smaku ciasto i ser bardzo podobne do sernika ze śmietany(choć te wydaje mi się bardziej zdrowszy ,bo mniej kaloryczny i tłusty);) a z ta pianka meeeega, puszysty i lekki. Ja zmieniłam tylko proporcje, bo dałam niecałe 2 szklanki mleka i budyń większy- 64g. Ledwo mi się wszystko zmieściło w blaszce 30X25 😉 było z pianką na styk hehe. Rosa wyszła jak u ciebie:)
Super! Życzę smacznego 🙂
Robiłam- wspaniały. Uzyłam serka wiaderkowego- tylko dodałam jeden budyń więcej 😉
Bardzo się cieszę 🙂 Smacznego!
Witam Justynko. Forma cała ma być wylożona papierem czy tylko spod?
Jak wygodniej 🙂 Ja wykładam całą.
Witam. Mleko tez wcześniej wyciągnąć z lodówki? Ile wcześniej?
Na tyle wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową. W takie upały jak teraz 2 h powinny wystarczyć 😉
kiedy trzeba wyciągnąć mleko z lodówki żeby miało temperaturę pokojową?
Odpowiedziałam powyżej 🙂
Witam. Czy ciasto przed pieczeniem trzeba podziurkować?
Można, ale nie jest to konieczne. Pozdrawiam!
czy gotowy sernik mozna zamrozic i odrozic pozniej ?
Witam!
Z tego co słyszałam to można, jednak osobiście nie polecam 🙂 Serniki świetnie się mrożą, ale ten z rosą niekoniecznie :/
Pozdrawiam!
Sernik robiłam na święta był bardzo smaczny i rosa wyszła nawet ,ale za słodki. Czy do białek można dać mniej cukru wyjdzie rosa?
Można spróbować zmniejszając ilość cukru do 3/4 szklanki choć cukier stabilizuje tu ubijane białka i musi być go wystarczająco dużo 🙂
Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego na Nowy Rok!
A jaki ser najlepiej do tego? Może być z wiaderka? Jeśli tak to jaki?
Tak, może być wiaderkowy lub zmielony samodzielnie 😊