14 lutego przed nami. Dzień zakochanych i coroczne pytanie- czym obdarzyć drugą połówkę? Jeśli podzielasz zdanie: „przez żołądek do serca”, to niewątpliwie torcik brownie malinowy zachwyci twą jedyną, bądź twego jedynego :). Najlepsze brownie (sycące i słodkie) pokryte różowym kremem malinowym wyszprycowanym w formie gniazd, które po brzegi wypełnione są kwaskowatą frużeliną malinową. Ciasto na Walentynki, torcik dla najbliższej Ci osoby! To prosta sprawa. Zarówno Panie jak i Panowie sobie poradzą. Do dzieła kochani!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 23 cm)
Brownie:
- 150 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
- 3 duże jajka
- 200 g cukru
- większa szczypta soli
- 90 g mąki pszennej
Frużelina malinowa:
- 200 g puree z malin*
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej + 30 ml zimnej wody
- 4 g żelatyny w proszku + 15 ml zimnej wody
Krem malinowy:
- 100 g białej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 200 g serka mascarpone
- 100 g powyższej frużeliny malinowej
Dodatkowo:
- garść różowych dropsów czekoladowych
*puree z malin: do uzyskania 200 g czystego puree z malin użyłam ok. 300 g malin mrożonych (w sezonie świeże). Należy je rozmrozić, zblendować i przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek. Powinniśmy otrzymać 200 g puree malinowego.
PRZYGOTOWANIE
Dzień wcześniej wieczorem
Krem malinowy (I etap): śmietankę kremówkę doprowadzić prawie do zagotowania, zdjąć z palnika, wrzucić posiekaną białą czekoladę. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia. W razie konieczności zblendować, by czekolada dobrze połączyła się ze śmietanką i by nie było grudek. Przelać do miseczki, a po wystudzeniu schłodzić w lodówce całą noc.
Frużelina malinowa: żelatynę zalać zimną wodą (15 ml), wymieszać i odstawić na bok do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie (30 ml). Puree z malin zagotować w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny. Wlać mąkę z wodą, mieszać do zgęstnienia i zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Gdy frużelina się wystudzi, schować ją do lodówki.
Rano
Brownie: masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. Pozostawić do przestudzenia. Jajka ubić mikserem z cukrem i solą do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać przestudzoną czekoladową polewę, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Czekoladowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka. Wyjąć i wystudzić.
Krem malinowy (II etap): schłodzoną śmietankę z białą czekoladą ubić na sztywno. Serek Mascarpone zmiksować z 100 g frużeliny malinowej. Dodać do niego ubitą śmietankę, krótko zmiksować do uzyskania jednolitego różowego kremu.
Wystudzone brownie oddzielić od rantów tortownicy przy pomocy noża, przełożyć na talerz. Na górę wyszprycować krem malinowy w formie gniazd (najlepiej rękawem cukierniczym z tylką w kształcie dużej otwartej gwiazdy). Środki gniazd wypełnić resztą frużeliny malinowej (warto ją wcześniej delikatnie podgrzać, by była płynniejsza). Torcik brownie malinowy udekorować frużeliną i różowymi dropsami czekoladowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
RADY
- zalecam dobrze zaplanować przygotowanie tego torciku. Dzień wcześniej warto wykonać frużelinę malinową oraz I etap kremu malinowego (rozpuszczenie czekolady w śmietance i schłodzenie całą noc). Rano wystarczy już tylko upiec brownie i dokończyć krem.
- namaczanie żelatyny i rozprowadzanie mąki ziemniaczanej (ze względu na małe ilości) dobrze jest wykonać w niewielkich pojemniczkach. Super sprawdzają się, np. miarki po syropach.
- frużelina malinowa po całonocnym schłodzeniu i wymieszaniu ma konsystencję gęstej marmolady. Do kremu nie należy frużeliny upłynniać poprzez podgrzewanie, jednak już do wypełniania gniazd warto to zrobić.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 porcja (1/12 torciku) | cały torcik | |
wartość energetyczna | 487 kcal | 5845 kcal |
białko | 6,6 g | 79,6 g |
tłuszcz | 33,9 g | 406,2 g |
węglowodany | 39 g | 463,5 g |
*wartości odżywcze przybliżone
11 komentarzy
Przepyszny torcik 😍 mojej 14 miesięcznej córce bardzo smakuje krem malinowy 🤩
Muszę kiedyś taki zrobić 🙂
O mniam, jak to obłędnie wygląda! Aż ślinka cieknie na sam widok 😀
Torcik rewelacja! Wierzch bardzo mi się podoba. Żałuję, że nie trafiłam na przepis przed 14. 🙂
Mogę śmiało powiedzieć, że nie tylko świetnie wygląda, ale też rewelacyjnie smakuje 🙂 od razu skradł moje serce. Uwielbiam słodkości, więc chętnie testuję przepisy i poznaję nowe smaki. Torcik brownie przygotowałam na urodziny mojego męża. Wszystkim bardzo smakował, zwłaszcza mojej drugiej połówce 🙂
Dziś mam w planach zrobić ten torcik w prezencie na urodziny. Niestety nie mogłam nigdzie znaleźć tortownicy o średnicy 23, kupiłam 21. Czy mimo wszystko brownie wyjdzie w takiej?
tak śmiało 🙂
Właśnie taki torcik wymarzyłam sobie na urodziny męża za kilka dni :). Tylko chciałabym brownie przekroić na 2 blaty i przełożyć kremem. Powinno się udać, prawda? 😉
Czy serek mascarpone w przepisie musi być w temp. pokojowej czy nie ma to znaczenia?
schłodzony 🙂
Torcik wygląda obłędnie ♥️ Czy żelatynę można zastąpić Agarem Pani Justyno?