Dzień dobry kochani! Zanim przejdę do dzisiejszego przepisu na obłędne kardamonki, chciałam zachęcić Was do wzięcia udziału w konkursie cukierniczym Bake&Play. Podobnie jak rok temu, mam przyjemność być ambasadorką tego wydarzenia i z ogromną radością podsyłam Was szczegóły.
ZASADY W PIGUŁCE:
- Dla kogo? Dla młodych pasjonatów cukiernictwa w wieku 15-19 lat.
- Czas trwania: od 15 do 26 marca
- Temat: Wielkanocne Wypieki
- Zadanie: przygotuj wielkanocny wypiek (ciasto, deser, tort, słodkie bułeczki itp.), pamiętając, że choć jeden element musi być pieczony. Nie zapomnij o obowiązkowych składnikach (patrz regulamin)
- zrób apetyczne zdjęcia swojemu wypiekowi. Na jednej fotografii koniecznie zamieść karteczkę „Bake&Play2021”
- kompletną pracę (przepis wraz ze zdjęciami) zamieść na grupie na FB, na której to trwa konkurs.
- czekaj na wyniki i bacznie obserwuj posty na grupie.
- obowiązkowo przeczytaj regulamin.
NAGRODY:
Dodatkowo, oprócz konkursu głównego, od 19 do 26 lutego bawimy się także na Instagramie, gdzie wybierzemy najlepsze zdjęcia. Do wygrania jest m.in. moja książka ze specjalną dedykacją i książka „Kreacje”.
Serdecznie zapraszam! Spróbuj swoich sił, może to właśnie Ty zostaniesz zwycięzcom tegorocznej edycji Bake&Play ;).
NAJLEPSZE KARDAMONKI
Od października, ze względu na studia w Warszawie, jestem w stolicy dość regularnie. Ostatnio przed wykładami zajrzałam do rzemieślniczej piekarni w centrum Warszawy. Chrupiące bagietki, słodkie brioszki, maślane croissanty, chleby na zakwasie, różnego rodzaje bułki… no przepadłam! Na spróbowanie kupiłam słodką bułeczkę kardamonową na wzór tych popularnych szwedzkich. Była naprawdę dobra! Maślana, wilgotna, jednak smak kardamonu nie był dla mnie wystarczająco wyczuwalny. Po przyjeździe do domu zabrałam się za odtworzenie tego smaku koncentrując się na ilości kardamonu. Jak wyszło? Spójrzcie tylko na zdjęcia… idealnie maślane, listkujące kardamonki. Coś fantastycznie pysznego! Nie czekajcie, pieczcie już dzisiaj ;).
SKŁADNIKI
(na 16 sztuk)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 70 g cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 5 g mielonego kardamonu
- 100 g masła, delikatnie stopionego (konsystencja kremowa)
Nadzienie:
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 10 g mielonego kardamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- cukier perlisty do posypania
Syrop cukrowy:
- 50 g cukru
- 50 g wody
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże rozpuścić w 100 ml letniego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Wsypać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić (przykrywając ściereczką) na 20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie do większej miski wsypać pozostałą mąkę, resztę mleka, cukru, dodać również żółtka, szczyptę soli, mielony kardamon oraz wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wyrobić mikserem z hakiem (z końcówkami do ciasta drożdżowego). Pod koniec dodać miękkie masło, wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto będzie dość stabilne i gęste. Nakryć miskę ściereczką, pozostawić ciasto na 60-90 minut do wyrastania (powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie rozwałkować je na duży prostokąt podsypując blat i wałek mąką. Ciasto wysmarować stopionym, kremowym masłem, posypać cukrem wymieszanym z kardamonem i złożyć na trzy: 1/3 ciasta złożyć do środka, nakryć 1/3 ciasta z drugiej strony (powinniśmy otrzymać 3 warstwy ciasta i 2 warstwy nadzienia). Taki mniejszy powstały prostokąt delikatnie rozwałkować, a następnie pokroić nożem na około 16 równych pasków o grubości 1,5 cm. Każdy pasek naciągnąć w dłoniach, po czym uformować węzełek zawijając ciasto wokół palców. Sposób formowania przedstawiłam na poniższym filmiku:
Wyświetl ten post na Instagramie.
Bułeczki przenieść na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do napuszenia (nakryć ściereczką).
Po tym czasie wysmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-20 minut do pięknego złotego koloru. Wyjąć, jeszcze ciepłe wysmarować z góry syropem cukrowym. Smacznego!
Syrop cukrowy: składniki zagotować, aż cukier się rozpuści, przestudzić.
RADY
- może się zdarzyć, że nie wszystkie bułeczki zmieszczą się na jednej blaszce. Wtedy najlepiej piec je po kolei, wkładając do pieca najpierw tę blaszkę z drożdżówkami, które jako pierwsze formowaliśmy. I najlepiej wkładać już po około 20 minutach wyrastania tak, by druga partia nie przerosła.
- cukier perlisty (gruboziarnisty) możecie zastąpić, np. cukrem trzcinowym.
- Kardamonki najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej w papierowym woreczku lub w zamkniętym pojemniku.
5 komentarzy
Wspaniały przepis! 😍 Kardamonki wyszły przeeepysznee 😋 😋 😋
Wyglądają obłędnie i pewnie tak samo smakują! UWielbiam Twoje przepisy <3 obserwuję Cię na instagramie i podziwiam za to wszystko 😀
Fajny konkurs! 🙂 a i twoje wypieki piękne 😉
Pyszne! Mocno kardamonowy smak. Cudownie maślane, uzależniające. Polecam!
Zgadzam się, są pyszne. A filmik bardzo pomocny. Pozdrawiam.