30,6K
Biszkopt: Klasycznie wszystkie składniki biszkoptu w szczególności jajka powinny być w temperaturze pokojowej (wyjmijcie je z lodówki na około 2 godziny przed planowanym użyciem). Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka przelać do czystej i suchej misy miksera, zacząć ubijać na niskich obrotach miksera. Gdy białka się spienią podkręcić obroty i dalej ubijać, aż do uzyskania sztywnej, śnieżnobiałej piany. Po odwrócenia miski do góry nogami, piana nie powinna spływać ze ścianek. Dopiero do tak ubitych białek dodawać stopniowo cukier- łyżka po łyżce za każdym razem miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Po dodaniu całego cukru wlewać po kolei żółtka, dalej miksując na średnich obrotach. Następnie strumyczkiem wlać olej, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany przy pomocy szpatułki (nie miksować!).
Tak jak napisałam w nazwie, jest to wyjątkowo wilgotny makowiec otulony dwoma biszkoptami. Wilgotna jest nie tylko masa makowa, ale też same biszkopty, które nasączone są słodzonym mlekiem (podobnie jak w cieście tres leches). Święta lada moment, więc łapcie poniższy przepis i koniecznie z niego skorzystajcie. Ciasto jest długo świeże, dzięki nasączeniu nie wysycha szybko. Wykorzystujemy tu gotową masę makową, czyli coś dla osób ciągle zabieganych, które nie mają czasu na długie siedzenie w kuchni. Ten makowiec robi się praktycznie sam. Prostota i smak ;). Polecam i do usłyszenia po świętach. Spokojnych, radosnych i w gronie najbliższych, tego Wam życzę!
Składniki: (na kwadratową blaszkę 24×24 cm)
Biszkopt:
4 jajka
150 g cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
150 g mąki pszennej tortowej
150 g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1/3 szkl mleka
2 łyżeczki cukru pudru
Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej (850 g)
200 g masła
2 jajka
3 łyżki mleka
kilka kropel aromatu migdałowego
1 op. budyniu śmietankowego (40 g)
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Biszkopt: Klasycznie wszystkie składniki biszkoptu w szczególności jajka powinny być w temperaturze pokojowej (wyjmijcie je z lodówki na około 2 godziny przed planowanym użyciem). Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka przelać do czystej i suchej misy miksera, zacząć ubijać na niskich obrotach miksera. Gdy białka się spienią podkręcić obroty i dalej ubijać, aż do uzyskania sztywnej, śnieżnobiałej piany. Po odwrócenia miski do góry nogami, piana nie powinna spływać ze ścianek. Dopiero do tak ubitych białek dodawać stopniowo cukier- łyżka po łyżce za każdym razem miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Po dodaniu całego cukru wlewać po kolei żółtka, dalej miksując na średnich obrotach. Następnie strumyczkiem wlać olej, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany przy pomocy szpatułki (nie miksować!).
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do kwadratowej blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Piec przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Ja mam blaszkę odpinaną, więc wykładam papierem tylko dno i dopiero po wystudzeniu ostrym nożem oddzielam biszkopt od rantów formy.
Masa makowa: Masło stopić w garnku. Gdy się rozpuści dodać masę makową, wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu. W międzyczasie w miseczce dobrze roztrzepać jajka. Dodać do nich mleko, aromat migdałowy oraz budyniowy proszek i dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować, by nie było grudek. Mieszankę wlać do gorącej masy makowej w garnku energicznie mieszając gotować do zgęstnienia i zagotowania. Następnie zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Poncz: Mleko lekko podgrzać, by rozpuścić w nim cukier puder.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa równe blaty. Pierwszy blat umieścić w formie, w której był pieczony, nasączyć słodkim mlekiem i wysmarować przestudzoną masą makową. Na masę wyłożyć II blat biszkoptu, docisnąć i również nasączyć go resztą słodkiego mleka.
Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem oprószyć obficie cukrem pudrem. Smacznego!
7 komentarzy
Super ciacho. Bardzo podobne robiłam na święta, tylko z galaretką 🙂
lubię makowce, tylko wnerwia mnie to, że w każdej masie makowej są rodzynki (nie znoszę ich)…
Ale pysznie to wygląda, muszę spróbować sama go zrobić 😉
Świetny blog. Jestem pod wrażeniem. Na pewno będę częściej tutaj zaglądać.
Mega pyszny makowiec 🙂
Fajny przepis
Zrobiłam w tym roku na święta. Pierwsze w życiu ciasto z makiem. Wyszło rewelacyjne. Jak z cukierni. Na wierzch dodałam polewę czekoladową i płatki migdałów. Bardzo dziękuję za ten rewelacyjny przepis ❤️