Świeżo upieczone dzisiaj z rana ;). Obłędnie cytrynowe blondie z przepisu Damiana Kordasa. Blondie, czyli jasna wersja słynnego brownie. Ciasto przygotowuje się migiem, jest naprawdę prościutkie. Polecam serdecznie do niedzielnej kawy. Poznajcie ten cytrynowy smak!
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 100 g masła
- 60 g białej czekolady
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 170 g mąki pszennej
Lukier cytrynowy:
- 100 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Masła i białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie przestudzić (masło rozwarstwi się od czekolady- nie przejmujcie się, tak ma być). Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Ubić, aż zwiększą swoją objętość i staną się jasne. Do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą, sok z cytryny, dodać otartą skórkę (koniecznie sparzyć wcześniej cytryny wrzątkiem) oraz wsypać przesianą mąkę pszenną. Całość krótko zmiksować do połączenia składników.
Tak przygotowane jasne ciasto przelać do blaszki o wymiarach 30×20 cm (lub mniejszej, wtedy blondie będzie wyższe), wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 30-35 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Lukier cytrynowy: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru. Ciasto polać lukrem. Można udekorować plasterkami cytryny. Smacznego!
7 komentarzy
Bardzo spodobał mi się przepis. Wypróbuję w te święta 🙂
Witam robiłam to ciasto i po wyciągnięciu z piekarnika opadlo dlaczego tak się stało?
Witam, to ciasto rośnie minimalnie i nie powinno opadać. Czy mimo opadnięcia się Pani udało?
Było niższe niż na zdjęciu a pieczone na mniejszej blaszce więc teoretycznie powinno być wyższe. Przez środek szedł pasek który wyglądał jak zakalec nie wiem czy to czekolada…??
Czy łączone składniki były w temperaturze pokojowej? 🙂
Tak
Jeśli pieczone było w mniejszej blaszce to może przyczyną był zbyt krótki czas pieczenia. Może jajka nie zostały odpowiednio ubite… Ciężko mi powiedzieć 🙂