3,1K
200 ml mleka zagotować z cukrem i masłem w garnuszku. Do reszty mleka wsypać przesiane kakao, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować mikserem, by nie było grudek.
Kremowy budyń jak z dzieciństwa! Zawsze na wakacjach w górach po obiedzie wraz z kuzynami robiliśmy sobie małe deserki- budynie i kisiele (niestety z torebki ;)). Waniliowy lub czekoladowy budyń albo owocowy kisiel. Mój wybór padał najczęściej na czekoladę ;). Wspominając dzieciństwo, zapraszam właśnie na budyń w wersji czekoladowej, a że święta za pasem, to i z korzenną nutą. Polecam kochani!
Składniki: (na 1 porcję)
300 ml mleka
40 g cukru
10 g masła
20 g mąki ziemniaczanej
10 g naturalnego kakao (ok. 1,5 łyżki)
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Przygotowanie:
200 ml mleka zagotować z cukrem i masłem w garnuszku. Do reszty mleka wsypać przesiane kakao, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować mikserem, by nie było grudek.
Gdy mleko w garnku będzie bardzo gorący, wlać kakaowo-mączną mieszankę. Od razu energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gotować przez chwilkę, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje.
Gorący przelać do miseczki. Można udekorować startą czekoladą. Ja od siebie dodałam jeszcze migdały. Zajadać na ciepło lub po wystudzeniu. W tym drugim wypadku powstanie kożucha na powierzchni budyniu jest rzeczą normalną ;). Smacznego!
Rada!
Rada!
Jeśli chcecie zrobić fit wersję tego deseru, zastąpcie cukier, np. miodem, ksylitolem lub innym zdrowym słodzikiem, a masło olejem kokosowym :).
5 komentarzy
Bardzo ciekawy taki korzenny budyn 😀
Nie przepadałam zwykle za budyniem, ale ostatnio mam na niego smak 🙂
Właśnie jem budyń śmietankowy, szkoda że wcześniej nie widziałam tego przepisu.Jutro napewno będzie budyń korzenny
Mialam ochote na budyn i skorzystalam z Twojego przepisu. Lubie mniej slodkie, wiec dodalam 25 g cukru. Smak super! Dziekuje za kolejna inspiracje!
Zapomnialam dodac, ze czasami sama robie przyprawe korzenna do piernika.
Oto mój zestaw (mozna dodac skladniki juz zmielone lub samemu zmielic w mlynku do kawy):
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki imbiru mielonego
1/4 łyżki kardamonu
1/4 łyżki mielonych goździków
1/4 łyżki mielonego ziela angielskiego