10,8K
Tak delikatny, tak aksamitny, tak śmietankowy i wyrazisty, że normalnie wierzyć się nie chcę! Sernik z serków Almette, po prostu „puszysty smak natury” ;). Niski, bez spodu, bez żadnych bakalii, polew i innych dodatków. Tylko czysty biały sernik, po to, by skoncentrować się jedynie na jego smaku, a nie na dodatkach. Intrygujące prawda? ;). Musicie go upiec, jest wart zachodu!!
Składniki:
5 serków Almette naturalnych (5×150 g), w temperaturze pokojowej
5 białek w temperaturze pokojowej
90 g cukru pudru
400 ml śmietanki kremówki 30%
200 g białej czekolady
Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę podgrzać na małym ogniu. Gdy będzie gorąca, ale nie może się zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamane białe czekolady. Wymieszać, aż się rozpuszczą, ostudzić.
Do dużej miski przełożyć białka jaj, krótko zmiksować do spienienia. Dodać cukier puder, serki Almette, zmiksować. Na koniec strumyczkiem wlewać ostudzoną mieszankę ze śmietany i czekolady, miksować na średnich obrotach miksera, aż składniki się połączą.
Masę wylać do kwadratowej blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub mniejszej, wtedy sernik będzie wyższy).
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 70 minut. Sernik powinien być ścięty i lekko zarumieniony. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia (podczas studzenia sernik opadnie). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Wtedy nabiera odpowiedniej konsystencji!
Po schłodzeniu można sernik posypać cukrem pudrem lub/i podawać z drobnymi owocami. Smacznego!
14 komentarzy
Wygląda przepysznie, rewelacyjnie. Koniecznie muszę wypróbować 😀
Witam Justynko!
Gdzie udało Ci się kupić naturalne serki Almette? Dodałam śmietankowe,niestety jak już sernik się piekł "błysnęłam intelektem" że serki są solone.
Sernik wygląda pięknie i jest ok.
Pozdrawiam
Monika
Witam!
Naturalne czyli właśnie śmietankowe 🙂 To miałam na myśli- bez żadnych dodatków takich jak czosnek czy ogórek. Serki Almette są słone i oto tu chodzi. Nadają fajnego smaku w połączeniu z białą czekoladą i cukrem. Pozdrawiam!
Witam!
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak myślałam, że chodzi o połączenie tych smaków. Sernik rodzince smakuje :). Dziękuję za przepis.
Polecam wszystkim.
Pomalutku testuje Twoje przepisy. Gratuluję sukcesów i pasji.
Pozdrawiam
Monika
Witam.Czy można jednak upiec serniczek na spodzie z herbatników?
Można 🙂
Miksować do spienienia to nie ubijać białek aż do sztywności?
Nie, nie ubijamy białek na sztywno. Mają się jedynie lekko spienić- roztrzepać. Pozdrawiam!
Czy należy się sztywno trzymać gramatury czy mozna dodać 500 ml smietany czy lepiej nie kombinować.Zrobie dzisiaj ten serniczek i kupilam wlasnie 500 ml śmietany i 2 czekolady Wedla ktore sa po 90 g niestety nie 100 ( ktos zmniejszył gramaturę zawsze byly po 100 g )
Myślę, że można spróbować choć nie wiem czy sernik nie będzie zbyt luźny po upieczeniu 🙂
uwielbiam serniki, tego jeszcze nie robiłam, ale zrobię
Zastanawiam się jakby dodać do masy mascarpone 250 g i odjąć część almette czy coś by z tego sensownego wyszło ? Czy lepiej nie kombinować ?
Myślę, że bez problemu 😉
Zastanawiam się jakby dodać do masy sernika mascarpone 250 g i odjąć część almette czy coś by z tego sensownego wyszło ? Czy lepiej nie kombinować ?