Pyszny bez dwóch zdań! Prażone płatki owsiane zmieniają smak bochenka, nadając mu lekkiej orzechowej nuty. Bardzo mi zasmakował w szczególności, gdy był ciepły i posmarowany masełkiem. Gorąco polecam!
Składniki: (na 2 małe bochenki)
120 g aktywnego zakwasu żytniego
450 g mąki pszennej chlebowej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g świeżych drożdży
450 g ciepłej wody
1-2 łyżeczki golden syropu (u mnie syrop klonowy)
1 łyżka soli
40 g płatków owsianych (dałam 2x więcej)
Przygotowanie:
Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni do zarumienienia, ostudzić.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać zakwas, obydwa rodzaje mąk i golden syrop. Zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez 7-8 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i jednolite. Odstawić na bok na 10 minut.
Po tym czasie dodać podprażone na patelni płatki owsiane oraz wsypać sól. Ponownie zmiksować ciasto przez ok. 5 minut.
Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce bez przeciągów. W zimie można miskę z ciastem położyć na lodówce).
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami podsypując mąką, by się nie kleiło. Podzielić na dwie równe części, z których uformować dwa okrągłe bochenki. Chlebki przełożyć na płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 1-2 godziny do napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Teraz można chlebki dowolnie naciąć ostrym nożem lub żyletką (opcjonalnie). Blaszkę z chlebami wstawić do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 225 st.C i piec przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić chlebki na kratce. Smacznego!

4 komentarze
To przepis stricte z moich wypieków…
Pod przepisem podałam źródło. Pozdrawiam! 🙂
Piękny, więc i ja spróbuję chociaż na zakwasie jeszcze nie wyszedł ani razu – same drożdżowe pszenne na razie.
Cudownych chleb!!!