10,1K
Drożdżówki z białym serem w formie małych bułeczek. Są znakomite! Słodziutkie, bardzo puszyste i leciutkie. Niby nic nadzwyczajnego, a jednak buzia się śmieje ;). Jeśli lubicie, możecie do masy serowej dorzucić garść rodzynek. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe tuż po upieczeniu.
Składniki: (na ok. 15-20 sztuk)
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
50 g cukru
250-300 g mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania
1 jajko
szczypta soli
30 g masła, stopionego i przestudzonego
Masa serowa:
200 g twarogu
70 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
Dodatkowo:
1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułeczek
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży”.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru i mąki), pod koniec dodając stopione i przestudzone masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i jednolite.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinkę do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
Masa serowa: Twaróg rozetrzeć z pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2-3 części, by ułatwić sobie pracę. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie pokroić na kwadraty o boku ok. 9 cm. Na każdy kwadracik nałożyć odrobinę masy serowej. Rogi ciasta dobrze zlepić ze sobą (coś na wzór koperty), by podczas pieczenia bułeczki się nie otwarły.
Uformowane bułeczki umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do góry) w sporych odległościach od siebie. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut do zezłocenia. Studzić na kratce. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!