Scones to popularne angielskie bułeczki podawane na śniadanie. Bułeczki, choć można by je nazwać ciasteczkami- trochę kruche, trochę mięciutkie… Błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne zarówno z dżemem, masłem, jak i miodem. Wersji tego wypieku jest mnóstwo, dzisiaj zachęcam Was do upieczenia Scones na jogurcie z suszoną żurawiną. Powodzenia!
Składniki: (na 8 sztuk)
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 60 g zimnego masła
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 50 g suszonej żurawiny
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z łyżeczką mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać zimne masło, posiekać lub rozetrzeć palcami. Następnie wlać jogurt, dodać jajko i suszoną żurawinę. Całość zagnieść do połączenia.
Ciasto od razu rozwałkować na grubość ok. 2 cm (w razie potrzeby podsypać mąką) i szklanką lub foremką wykrawać okrągłe bułeczki (u mnie o średnicy 6 cm). Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą bułeczkę wysmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 12-15 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia.
Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać z ulubionym dżemem, marmoladą, serkiem, miodem itp. Smacznego!
1 komentarz
Wygląda cudownie. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/