3,K
Po ostatnim wyrobie domowego twarogu zostało mi sporo serwatki. Wykorzystałam ją m.in do Bananowego Króla. Fajna nazwa prawda? 😉 Ciasto składa się z dwóch blatów bananowego ciasta, kremu na bazie śmietany, serka mascarpone i bananów oraz polewy czekoladowej i chipsów bananowych. Co tu dużo pisać… po prostu obłędnie bananowe ciacho o uroczej nazwie. Polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)
Ciasto bananowe:
2 jajka
1/2 szkl serwatki pozostałej po wyrobie domowego twarogu (ewentualnie można zastąpić maślanką)
1/2 szkl oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże banany, rozgniecione widelcem na „papkę”
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szkl mąki pszennej tortowej
Krem bananowy:
4 banany
sok z 1/2 cytryny
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
1 kopiasta łyżeczka żelatyny+ 3 łyżki zimnej wody
Polewa czekoladowa:
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
200 g chipsów bananowych
Przygotowanie:
Ciasto bananowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, serwatkę i olej należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem.
Pierwsze pięć składników (jajka, serwatkę, olej, ekstrakt i rozgniecione na papkę banany) wymieszać w misce trzepaczką. W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki (obydwa rodzaje cukru, sodę i mąkę).
Suche wsypać do mokrych i wymieszać trzepaczką do powstania jednolitej masy.
Pierwsze pięć składników (jajka, serwatkę, olej, ekstrakt i rozgniecione na papkę banany) wymieszać w misce trzepaczką. W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki (obydwa rodzaje cukru, sodę i mąkę).
Suche wsypać do mokrych i wymieszać trzepaczką do powstania jednolitej masy.
Masę przelać do blaszki o wymiarach 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć. Należy kontrolować stopień wypieczenia ciasta.
Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa równe blaty, odstawić na bok.
Krem bananowy: Banany, tak jak w cieście, rozgnieść widelcem na papkę (można również zmiksować w blenderze). Od razu zalać je sokiem z cytryny, by nie ściemniały i wymieszać.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder (opcjonalnie, krem będzie już słodki od bananów) oraz serek mascarpone i papkę bananową, zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą (3 łyżki), a po chwili umieścić na kilka sekund w mikrofalówce lub podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki.
Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę kremu bananowego i szybko wymieszać (zapobiegnie to zwarzeniu się kremu- to tak samo, jak w przypadku dodawania śmietany do zupy: najpierw kilka łyżek zupy wlewamy do śmietany, a następnie całą śmietanę do zupki). Zatem i naszą żelatynę wlać do kremu bananowego i zmiksować na najwyższych obrotach miksera.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder (opcjonalnie, krem będzie już słodki od bananów) oraz serek mascarpone i papkę bananową, zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą (3 łyżki), a po chwili umieścić na kilka sekund w mikrofalówce lub podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki.
Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę kremu bananowego i szybko wymieszać (zapobiegnie to zwarzeniu się kremu- to tak samo, jak w przypadku dodawania śmietany do zupy: najpierw kilka łyżek zupy wlewamy do śmietany, a następnie całą śmietanę do zupki). Zatem i naszą żelatynę wlać do kremu bananowego i zmiksować na najwyższych obrotach miksera.
Pierwszy blat ciasta umieścić w blaszce, w której był pieczony. Na niego wyłożyć 3/4 kremu bananowego, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta bananowego. Wysmarować go resztą kremu i posypać chipsami bananowymi. Ciasto schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować polewę.
Polewa czekoladowa: Polewa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i zostawić polewę do zgęstnienia.
Gęstniejącą polewę przełożyć do tutki z papieru do pieczenia, odciąć róg i dynamicznymi ruchami udekorować ciasto czekoladą. Można również zrobić to za pomocą łyżki. Po prostu robicie na cieście czekoladowe esy-floresy ;). Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!