3,5K
Mięciutkie, bardzo maślane i słodkie broszki nadziane kajmakiem i jabłkami. Przepis autorstwa Rachel Khoo, który znalazłam tutaj. Fajną sprawą, która bardzo ułatwia pracę jest to, że już uformowane w formie brioszki wstawiamy do lodówki do wyrastania i rano po krótkim odczekaniu od razu możemy upiec świeże bułeczki na śniadanie. Poza tym, oprócz ciekawego zestawienia smaków, te brioszki pięknie wyglądają takie zakręcone w tortownicy. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
80 g masła
50 ml mleka
5 g suchych drożdży
50 g cukru
250 g mąki pszennej
1 roztrzepane jajko
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy (pominęłam)
szczypta soli
Dodatkowo:
150 g dulce de leche (można zastąpić gotową masą kajmakową z puszki)
2 duże jabłka, obrane i poszatkowane
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: Masełko stopić w mleku, dodać drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitej, elastycznej kuli. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (można oczywiście ręcznie). Podczas wyrabiania moje ciasto było bardzo suche, więc dolałam jeszcze odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40×30 cm. Posmarować go masą kajmakową i posypać poszatkowanymi jabłkami. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 6-8 części.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki ciasno umieścić w formie, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc. (ciasto można również odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut i od razu upiec).
Rano formę z bułeczkami wyjąć z lodówki i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, by osiągnęło temperaturę pokojową.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec przez ok. 30-40 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Smacznego!
2 komentarze
Faktycznie, pięknie się prezentują. Bardzo apetyczne bułeczki 🙂
Robiłam je kiedyś. Smakowały obłędnie 🙂