3,K
Ciasto:
Tosty, kto ich nie lubi! Szybko się je robi, więc na śniadanie doskonałe. Na słodko, słono, z owocami, szynką, jak kto tylko chce… A czy kiedykolwiek czytaliście skład chleba tostowego ze sklepu? Kto czytał, ten wie, że trudno jest znaleźć taki bez spulchniaczy, konserwantów itp. Właśnie dlatego idę Wam dzisiaj z pomocą- domowej roboty chlebek na tosty! Mięciutki, puszysty i bez tych wszystkich „E”. Koniecznie wypróbujcie 🙂
Składniki: (na keksówkę o wymiarach ok. 12×30 cm)
Ciasto:
15 g suchych drożdży
lub 30 g drożdży świeżych
lub 30 g drożdży świeżych
600 g mąki pszennej tortowej
typ 450
typ 450
280 g ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
80 g oleju
Dodatkowo:
masło i kasza manna do formy
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając olej. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypać ciasto mąką. Pamiętajcie, że jeśli używacie świeżych drożdży, przed dodaniem ich do reszty składników, należy sporządzić z nich rozczyn. Więcej o nim przeczytacie tutaj.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Polecam przeczytać notkę o perfekcyjnym cieście drożdżowym.
Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i włożyć do keksówki o długości ok. 30 cm i szerokości 12 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i posypanej kaszą manną. Chlebek przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez 40-50 minut, aż skórka zbrązowieje, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach domowego chleba.
Upieczony bochenek wyjąć z keksówki i przenieść na kratkę do studzenia.