5,6K
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!). Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. (jeśli wbity do ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony).
Wystudzone ciasto ostrym nożykiem oddzielić od rantów tortownicy i przekroić na 3 równe blaty. Wierzch górnego blatu ściąć i pokruszyć do miseczki (przyda się do dekoracji boków tortu).
Wczoraj urodziny obchodziła moja Mama. Była to świetna okazja, by wypróbować przepis Pani Moniki Broniec na Leśny tort z kremem jagodowym. Przypomnę, że ten torcik zajął III miejsce w konkursie „Słodko, Oryginalnie i Urodzinowo”. Co tu dużo pisać… przepis dopracowany w 100%. Trzy blaty szpinakowego ciasta przełożone kremem jagodowym z kostkami galaretek. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała 😉 Galaretki jagodowe zastąpiłam leśnymi (tylko takie udało mi się znaleźć), w kremie zmniejszyłam ilość cukru pudru, oprócz jagód dodałam troszkę czarnej porzeczki, a sam tort przygotowałam z połowy składników i upiekłam w tortownicy o średnicy 18 cm. Przepis podaję jednak, nie uwzględniając swoich modyfikacji- składniki podane na tortownice o średnicy ok. 28 cm. Pani Monice bardzo dziękuję i jeszcze raz gratuluję wyróżnienia, a Wam serdecznie polecam wypróbować ten przepis!
Składniki: (na tortownice o średnicy 28 cm)
Ciasto szpinakowe:
6 jajek
6 jajek
1,5 szkl cukru
1 szkl oleju
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (16 g)
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (16 g)
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
Masa jagodowa:
750 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
500 g serka mascarpone
1 szkl cukru pudru (dałam mniej)
2 galaretki jagodowe (2×44 g)
2 szkl gorącej wody
1 i 3/4 szkl jagód
1 i 3/4 szkl jagód
Dodatkowo:
2 galaretki jagodowe (2×44 g)
jagody do dekoracji tortu
Przygotowanie:
Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Szpinak rozmrozić na sicie, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, a następnie wymieszać z 1/2 szkl oleju. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem na przemian z resztą oleju (piana nie może opaść!). Obydwie mąki przesiać, wsypać do piany razem z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dodać szpinak z olejem i również delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!). Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. (jeśli wbity do ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony).
Po tym czasie piekarnik uchylić, a ciasto pozostawić w nim do studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto ostrym nożykiem oddzielić od rantów tortownicy i przekroić na 3 równe blaty. Wierzch górnego blatu ściąć i pokruszyć do miseczki (przyda się do dekoracji boków tortu).
Masa jagodowa: 2 galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, przelać do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawić do całkowitego stężenia (najlepiej do lodówki). Następnie pokroić w drobną kostkę.
Dwie pozostałe galaretki jagodowe rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Jagody zmiksować blenderem na „papkę”. Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz serek mascarpone. Następnie wlać tężejące galaretki jagodowe, dodać jagody i krótko wszystko zmiksować do połączenia. Część masy jagodowej odłożyć do dekoracji boków i góry tortu. Do reszty dodać pokrojoną w kostkę galaretkę jagodową, wymieszać i schłodzić 10-15 minut w lodówce, by masa zgęstniała.
Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć krem jagodowy z kostkami galaretki, przykryć II blatem ciasta i wysmarować resztą kremu z galaretką. Przykryć ostatnim blatem ciasta.
Boki tortu wysmarować odstawioną wcześniej masą i posypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch tortu udekorować masą jagodową i jagodami. Tort schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego!
3 komentarze
OMG ale cudny Ci wyszedł! Chyba ładniejszy niż mój :> 😉 Pozdrawiam! 🙂
Dziekuje za przepis i jeszcze raz gratuluje. Nagroda w 100% zasluzona. Pozdrawiam! 😉
Czy nie jest wyczuwalny w smaku szpinak w biszkopcie?Chciałabym spróbować tego przepisu ale się trochę obawiam tego szpinaku.