32,5K
Przepis na te włoskie bułeczki pochodzi z książki „Bourke Street Bakery”. Ja znalazłam go na tym blogu. Panini to małe chlebowe bułeczki troszkę jak poduszeczki. Robiłam je już wiele razy, gdyż są naprawdę bardzo smaczne. Chrupiące z zewnątrz, puszyste i lekkie w środku. Pyszne na słodko i słono. Gorąco polecam!
Składniki: (na ok. 30 sztuk)
Zaczyn:
1 g suchych drożdży lub 2 g świeżych drożdży
3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mleka
70 ml wody
100 g mąki pszennej chlebowej
2,5 g soli
Ciasto:
cały powyższy zaczyn
7 g suchych drożdży lub 13 g świeżych drożdży
400 ml wody
20 ml oliwy z oliwek
20 ml mleka
600 g mąki pszennej chlebowej
15 g soli
Przygotowanie:
Zaczyn: Wszystkie składniki zaczynu dobrze wymieszać w dużej misce, przełożyć do naczynia wysmarowanego oliwą, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce całą noc.
Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić mikserem, dodając pod koniec zaczyn (ciasto powinno być elastyczne i jednolite). Jeśli używamy świeżych drożdży, należy je najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dopiero zmiksować z resztą składników.
Wyrobione ciasto umieścić w misce wysmarowanej oliwą i przykryć folią. Pozostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto odgazować uderzając w nie pięścią.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2,5 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić na 5-10 minut do odpoczęcia. Następnie pokroić w kratkę, aby otrzymać kwadratowe bułeczki o boku 4-5 cm. Umieścić je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Wyrośnięte bułeczki piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250 st.C) z parą wodną (na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą) przez ok. 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
9 komentarzy
Wygląda apetycznie! 🙂
Pysznie wyglądają. Najbardziej lubię świeżą bułeczkę z masłem 🙂 mniam
Pozdrawiam
Czy do zaczynu to na pewno 2 g świeżych drożdży,czy jednak 20 g.Bo trochę trudno odmierzyć taką ilość.
Witam 🙂 Wszystko tak jak w przepisie 😉 Pozniej dodajemy wieksza ilosc drozdzy. Pozdrawiam!
a czy nie za mało płynów? bo mnie zaczyn to taka kulka ciasta wyszła, a w przepisie jest żeby to przelać do miski
Wszystko zgodnie z przepisem 🙂 Zaczyn jest bardzo gesty i taki ma byc. Prosze sie nie przejmowac. Pozdrawiam!
Ps. Slowka przelac zamienie na dodac 😉
Zrobiłam już ciasto i wyrasta pierwsze 30 min, jest dość rzadkie jak na to że mam go później rozwałkować. Możliwe, że dałam za mało mąki? mogę później dosypać?
Tak:-) Spokojnie mozna podsypywac ciasto maka 😉
Czy można zastąpić zwyklą mąką pszenną?