Dużo wspólnego z bułkami to może one nie mają, ale bez wątpienia, uratują nas w sytuacji, gdy w domu zabraknie pieczywa lub drożdży w lodówce, by takowe pieczywo zrobić. Bułki na sodzie oczyszczonej i jogurcie naturalnym. Czas przygotowania zamyka się w 10 minutach + pieczenie. Z przepisu otrzymujemy 5 bułek, jeśli macie dużą rodzinę, polecam zrobić z podwójnej porcji.
SKŁADNIKI
(na 5 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- oliwa z oliwek do posmarowania bułek
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą i solą. Wlać jogurt oraz miód. Zagniatać ciasto natłuszczonymi w oliwie rękami przez kilka minut. Następnie podzielić na 5 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysmarować z góry oliwą z oliwek.
Piec przez około 15 minut w 200 st.C do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Bułki na sodzie, bez użycia drożdży gotowe ;). Smacznego!
4 komentarze
Czy jest możliwość zastąpienia jogurtu w przepisie czymś innym?:)
Można np. kwaśną śmietaną lub maślanką 😉
A czym zastąpić miód?
Np. cukrem 😉