7,5K
Są takie dni, gdy tylko coś słodkiego może przywrócić nam humor. Mam dla Was dzisiaj rewelacyjny sernik szachownica. Składa się z czekoladowego ciasta typu murzynek oraz puszystego sera. Pieczony jest w taki sposób, by po pokrojeniu na kawałki przypominał szachownice. Robiłam go już wiele razy i z czystym sumieniem powiem, że jest jednym z najbardziej lubianych serników w moim domu. Dodatkowo sernik można polać polewą czekoladową lub tak jak ja- oprószyć cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje i gościć będzie w Waszych domach nie tylko od święta. Bardzo polecam!
2 łyżki kakao
Są takie dni, gdy tylko coś słodkiego może przywrócić nam humor. Mam dla Was dzisiaj rewelacyjny sernik szachownica. Składa się z czekoladowego ciasta typu murzynek oraz puszystego sera. Pieczony jest w taki sposób, by po pokrojeniu na kawałki przypominał szachownice. Robiłam go już wiele razy i z czystym sumieniem powiem, że jest jednym z najbardziej lubianych serników w moim domu. Dodatkowo sernik można polać polewą czekoladową lub tak jak ja- oprószyć cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje i gościć będzie w Waszych domach nie tylko od święta. Bardzo polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24×35 cm)
Ciasto czekoladowe:
150 g masła
1/3 szkl mleka
2 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
180 g mąki pszennej
2 duże lub 3 małe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
125 g miękkiego masła
1 szkl cukru
4 jajka
1 kg mielonego twarogu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia (lub polewa czekoladowa)
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe: Pierwsze cztery składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać, aż składniki się połączą, a masło i cukier rozpuści. Następnie zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Teraz ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Do mieszanki wbić jajka i wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksować na średnich obrotach miksera, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladowe ciasto przelać do blaszki, wyrównać szpatułką. Piec przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masa serowa: Tak jak w przypadku czekoladowego ciasta, składniki masy serowej również powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Następnie dodać jajka, ser, ekstrakt oraz przesianą mąkę. Wszystko krótko zmiksować do połączenia.
Ostudzone ciasto pokroić na ukos w paski o szerokości ok. 2 cm (patrz zdjęcie poniżej). Paski ułożyć w formie. Co drugi wyjąć i odstawić na bok. W wolne przestrzenie nałożyć masę serową. Pozostałe paski ułożyć na masie serowej i ponownie wypełnić wolne miejsca pozostałą masą serową. Wierzch również wysmarować masą, wyrównując powierzchnie. W taki sposób, po upieczeniu otrzymamy sernik szachownicę :).
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut, aż sernik będzie ścięty i lekko się zarumieni. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzony oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: klik
Inspiracja/ źródło: klik
8 komentarzy
mam podobny w planach na najbliższe święta:)
Bardzo fajny sernik. Jeszcze takiego nie robiłam ale na Wielkanoc zrobie z Twojego przepisu 🙂
Pozdrawiam Ewa 🙂
Wygląda pysznie☺ Mam pytanko:do masy surowej dodajemy mąki pszennej czy ziemniaczanej?Cieplutko pozdrawiam❤
Wygląda pysznie☺ Mam pytanko:do masy surowej dodajemy mąki pszennej czy ziemniaczanej?Cieplutko pozdrawiam❤
Wygląda pysznie☺ Mam pytanko:do masy surowej dodajemy mąki pszennej czy ziemniaczanej?Cieplutko pozdrawiam❤
Pszennej 😉 Rowniez pozdrawiam!
Wyglada cudnie ale tak sie zastanawiam jesli Te ciasto jest najpierw pieczone samo a potem z serem to czy Ono sie nie spali?
Nie 😉 Nie ma co się obawiać! Sernik będzie się piekł równomiernie.. nie ma mowy o przypaleniu. Pozdrawiam! 🙂