6,2K
Dodatkowo:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru do puszystości, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlać olej oraz wodę. Dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostały cukier (3 łyżki). Delikatnie wmieszać białka do masy z żółtek.
Około 6 łyżek ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką lub do foliowego woreczka z uciętym rogiem. Na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika wyciskać ciasto, tworząc szablon żyrafy (można go sobie wcześniej naszkicować na odwrocie papieru). Blachę ze wzorem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 3 minuty. Po tym czasie wyjąć i przestudzić.
Do reszty jasnego ciasta wsypać przesiane kakao, wymieszać. Ciemne ciasto ostrożnie rozprowadzić po jasnym wzorze, uważając, by go nie zepsuć.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny.
Ostudzoną roladę rozwinąć i równomiernie wysmarować bitą śmietaną, zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Na śmietanie poukładać banany. Ponownie zwinąć w roladę i schłodzić w lodówce 2 godziny (lub całą noc) do stężenia. Smacznego!
Poza tym, że naprawdę dobrze prezentuje się na stole to i wyśmienicie smakuje! Mimo pozorów nie jest trudna do zrobienia, choć trzeba przyznać, że troszkę pracochłonna. W szczególności ten jasny wzorek żyrafy wymaga odrobinę wprawy. Rolada nadziana jest bitą śmietaną i bananami. Serdecznie polecam wypróbować!
Składniki:
Ciasto:
5 jajek w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml wody
45 ml oleju
rzepakowego
rzepakowego
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
500 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
1-2 banany
odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru do puszystości, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlać olej oraz wodę. Dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostały cukier (3 łyżki). Delikatnie wmieszać białka do masy z żółtek.
Około 6 łyżek ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką lub do foliowego woreczka z uciętym rogiem. Na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika wyciskać ciasto, tworząc szablon żyrafy (można go sobie wcześniej naszkicować na odwrocie papieru). Blachę ze wzorem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 3 minuty. Po tym czasie wyjąć i przestudzić.
Do reszty jasnego ciasta wsypać przesiane kakao, wymieszać. Ciemne ciasto ostrożnie rozprowadzić po jasnym wzorze, uważając, by go nie zepsuć.
Piec w 180 st.C przez ok. 13-15 minut (zbyt długo pieczona może popękać podczas zwijania!). Od razu wyjąć i przełożyć (papierem do góry) na drugą blachę. Zdjąć papier, a w jego miejsce położyć czysty kawałek papieru lub ściereczkę. Odwrócić ciasto wzorem do dołu i zwinąć w roladę. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny.
Ostudzoną roladę rozwinąć i równomiernie wysmarować bitą śmietaną, zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Na śmietanie poukładać banany. Ponownie zwinąć w roladę i schłodzić w lodówce 2 godziny (lub całą noc) do stężenia. Smacznego!
Inspiracja/źródło: klik
4 komentarze
Pycha, ciągle widzę ten przepis a nadal nie próbowałam zrobić :/
Fajna 🙂
to wyszło wspaniałe! i nie takie trudne na jakie wygląda 🙂
Piekłam, wygląda obłędnie, ale smak taki sobie ��