1,5K
To już drugi przepis na piernikowe choinki (pierwszy możecie zobaczyć tutaj). Tych choinek nie dekorowałam lukrem, choć oczywiście nie ma do tego przeciwwskazań :). Prezentują się naprawdę dobrze, w szczególności na świątecznym stole. Wymagają troszkę cierpliwości, ale w końcu czego się nie robi dla swoich domowników. Polecam!
Składniki:
3/4 szkl płynnego miodu
3/4 szkl cukru
125 g masła
500 g mąki pszennej
1,5 łyżki przyprawy do piernika (polecam domowej roboty)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Miód, cukier i masło podgrzać do rozpuszczenia składników, ostudzić.
Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać jajko i mieszankę miodowo- maślaną. Wszystko wyrobić rękami w jednolitą kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić całą noc w lodówce.
Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać jajko i mieszankę miodowo- maślaną. Wszystko wyrobić rękami w jednolitą kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić całą noc w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Za pomocą foremki lub szablonu w kształcie choinki wykrawać pierniczki. Umieścić je w sporych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej choince, za pomocą ostrego noża, wyciąć otwory o szerokości około 1 cm. W połowie choinek od góry do połowy wysokości, a na drugiej połowie od dołu do połowy wysokości choinki. Piec w 190 st.C przez około 10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Ostudzone pierniczki złożyć w choinki. Jeśli jest konieczność, należy poprawić otwory, by kształty prawidłowo się złożyły. Dodatkowo choinki można udekorować lukrem królewskim. Smacznego!