Pomysłowe ciasto, a raczej dwukolorowa babka, która zachwyca swoim wyglądem. Jej przygotowanie nie wymaga większych umiejętności, każdy sobie z nią poradzi! Ciasto zebra można wykończyć cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem. Powodzenia!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 25 cm)
Ciasto:
- 5 większych jajek
- szczypta soli
- 250-300 g cukru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 350 g mąki pszennej + 20 g
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki naturalnego kakao (20 g)
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia lub polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st.C.
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo wsypywać cukier, miksować. Następnie dodawać po jednym żółtku nadaj miksując. Do piany wlać wodę gazowaną, olej i ekstrakt z wanilii. Wsypać również przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej wmieszać naturalne kakao, do drugiej dodatkową mąkę (20 g). Ciasta nakładać naprzemiennie do tortownicy- dwie łyżki ciasta ciemnego, dwie jasnego itd.
Piec w 170 st.C przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!
RADY
- ilość cukru dostosujcie do własnych upodobań. Jeśli lubcie słodsze wyniki, dodajcie 300 g cukru.
- ciasto zebra najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku- wtedy nie wysycha i zachowuje wilgotność.
5 komentarzy
Pyszne ciasto.Uwielbiam:)
Mniam 🙂
Właśnie upiekłam…i jest super,bardzo puszyste i wilgotne. Najlepszy przepis na zebrę jaki znalazłam. Pozdrawiam.
Bardzo sie ciesze. Zycze smacznego! 😉
Najlepszy przepis, dziękuję i pozdrawiam.