Bitki z makiem (baletki) – małe biszkopciki obficie obsypane makiem i przełożone dżemem bądź marmoladą. Bardzo delikatne, nie za słodkie. Gorąco polecam wypróbować 😀
Składniki: (na ok. 30 ciastek po przełożeniu)
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
70 g cukru
70 g mąki pszennej
mak do obsypania biszkopcików
dżem lub marmolada do przełożenia
Przygotowanie:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę (dzięki temu będziemy mieć pewność, że biszkopciki nie rozleją się podczas pieczenia.) Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wmieszać do piany.
Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką, okrągłą końcówką. Wyciskać małe porcję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać makiem.
Piec w 180 st.C przez około 8-10 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Ostudzone biszkopciki przełożyć dżemem/ marmoladą. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki