Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
0
Boże NarodzenieCIASTACiasta kremowe, przekładaneKomuniaRolady i ciasta biszkoptoweWielkanoc

Przekładaniec Agi

by Justyna Dragan 4 sierpnia 2017
autor Justyna Dragan 4 sierpnia 2017
Ciasto, do którego mam ogromny sentyment, gdyż wywołuje u mnie wspomnienia z początków! Moich początków, w blogosferze ;). Ostatnio zrobiłam je ponownie, nawet Mama zaniosła kilka kawałków do pracy (podobno szefowa zachwycona :P). Ciasto jest naprawdę fantastyczne!! Jak się wczytacie w przepis, to zobaczycie zapewne małe podobieństwo do ciasta 3 Bit. To prawda, ma podobne warstwy, ale nie jest aż tak słodki i mdły. Przepis od Pani Agnieszki z tego bloga, której zawdzięczam bardzo dużo! Kilka lat temu zorganizowała konkurs na swojej stronie, w którym wzięłam udział i zostałam wyróżniona. Zadanie polegało na wypróbowaniu któregoś z jej przepisów. Wypróbowałam mnóstwo, m.in. Przekładańca Agi. I właśnie po tym konkursie zaczęłam poważniej myśleć o założeniu swojego miejsca w sieci. Pamiętam, jak Pani Agnieszka mnie do tego namawiała… namawiała jak widać nie na marne! 😉 Wracając do ciasta, składa się ono aż z 6 warstw. Pierwsza to ciemny biszkopt, następnie krem maślano-budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, ponownie herbatniki, a na samej górze lekka pianka śmietankowa. Dekoracja ciasta wykonania jest z kakao. Polecam kochani!





Składniki: (na blaszkę 25×35 cm)

Biszkopt ciemny:
4 jajka
1/2 szkl cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki naturalnego kakao

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru
500 ml mleka
200 g kostka masła

Masa kajmakowa:
około 300 g herbatników maślanych
1 puszka masy krówkowej (400-500 g)

Pianka śmietanowa:
350 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
1 galaretka agrestowa
1 szkl gorącej wody

Dodatkowo:
3-4 łyżeczki kakao do dekoracji




Przygotowanie:

Biszkopt ciemny: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do formy o wymiarach 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotować. W pozostałym rozpuścić budynie i cukier. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i pozostawić do ostudzenia.


Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.

Krem wyłożyć na biszkopt. Przykryć herbatnikami. Herbatniki wysmarować masą krówkową i ponownie przykryć warstwą herbatników.

Pianka śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo wlewać tężejąca, ale wciąż płynną galaretkę, miksować.


Masę śmietankową wyłożyć na herbatniki. Całość schłodzić do stężenia. Przed podaniem udekorować kakao. By uzyskać takie kwiatuszki jak na zdjęciach posłużyłam się przygotowanym wcześniej szablonem. Smacznego!

galaretkaherbatnikimasa krówkowaśmietana kremówka
25 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Chałwowa kaszka manna z chipsami bananowymi
następny
Lody chałwowe

Zobacz również

Tort bezowy z mango i kokosem

Tort bezowy Banoffee

Torcik brownie malinowy

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Makaroniki piernikowe

25 komentarzy

Katarzyna 4 sierpnia 2017 - 11:34

dla mnie troszki za słodki składem, jestem przyzwyczajona już jeść odchudzone wersje 😛 Ale ogólnie prezentuję się smakowicie 🙂

odpowiedz
Kuchnia krzysia 4 sierpnia 2017 - 22:34

Wygląda smakowicie !

odpowiedz
Megii013 6 sierpnia 2017 - 07:15

Wygląda przepysznie!

odpowiedz
Anonimowy 13 sierpnia 2017 - 19:47

Wyglada jakby to ciasto nie bylo z przepisu.
Dlatego ze, galaretka agrestowa ma kolor zielony.
Chociaz ja miesza sie z bita smietana , to tez powinien byc odcien zieleni w bitej smietanie czy nie tak ?

odpowiedz
Justyna Dragan 13 sierpnia 2017 - 20:37

Witam, tak zielona galaretka zabarwia nieco bitą śmietanę, ale nie w dużym stopniu 🙂 Na zdjęciach jest to mało widoczne 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu, wtedy wszystko będzie jasne, a przypuszczenia, że zdjęcia nie są z tego przepisu zostaną rozwiane. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

odpowiedz
Angelika Jakubowska 14 sierpnia 2017 - 09:20

Wszystko zależy od ustawienia kolorów na monitorze. Jeśli jakość jest dobra, to można zauważyć, że pianka jest lekko zabarwiona na kolor zielony. 🙂

PS. Ciasto wygląda obłędnie i już wchodzi na listę wypieków na nadchodzące urodziny mojego synka 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 14 sierpnia 2017 - 12:27

Polecam i dziękuję za komentarz 😉

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 19 sierpnia 2017 - 06:20

Cudnie wygląda 🙂

odpowiedz
Anonimowy 30 marca 2018 - 20:46

Właśnie zrobiłam ten placek i dla rozwiania waszych wątpliwosci to ta pianka jest jak wyzej na zdjęciu bardzo blado zielona .

odpowiedz
Justyna Dragan 30 marca 2018 - 20:47

Smacznego życzę 😉

odpowiedz
Anonimowy 18 maja 2018 - 11:44

Po wlaniu galaretki kremówka zrobiła się płynna. Była dobrze ubita, a galaretka schłodzona ale dalej płynna. Co mogłam zrobić źle? Zanim wylałam płyn, spróbowałam smaku i było to coś zupełnie mi nie znanego i mi smakowało i chciałabym jeszcze raz zrobić to ciasto.

odpowiedz
Justyna Dragan 18 maja 2018 - 18:41

Kremówka musi być dobrze ubita.
Galaretka musi być zimna 🙂
I co ważne- galaretkę wlewamy do śmietany strumyczkiem.

Po połączeniu śmietana zrobi się rzadsza- to normalne. Ważne jednak, by nie była zwarzona. Jeśli nie była, spokojnie można było wylać ją na herbatniki. Po schłodzeniu odpowiednio by stężała 🙂

odpowiedz
Anonimowy 18 maja 2018 - 19:44

Wszystko robiłam jak piszesz. Przy wlaniu połowy szklanki wszystko było ok, a po wlaniu drugiej połowy wszystko się posypało.
Będę próbować dalej.

odpowiedz
Robert Smith 27 czerwca 2018 - 05:35

I want to thank you for this yummy and tasty recipe. Thanks a lot

odpowiedz
Justyna Dragan 28 czerwca 2018 - 13:17

It's so nice. Thank you! Regards 😉

odpowiedz
Anonimowy 11 lipca 2018 - 16:58

Ciasto super robiłam kilka razy zawsze udane i pyszne.Robilam też z innymi smakami galaretek ale z agrestowa jest najlepsza-polecam��

odpowiedz
Justyna Dragan 11 lipca 2018 - 20:55

Cieszę się i to prawda- z agrestową jest chyba najsmaczniejsze 😉 Pozdrawiam!

odpowiedz
Oscar Fernandez 29 października 2018 - 06:40

Very delicious and tasty cake. Thank you for giving us this recipe

odpowiedz
Clipping Path Service 4 grudnia 2018 - 11:54

I’m loving everything about this post

odpowiedz
Alan Komiściuk 22 czerwca 2019 - 11:36

🙂

odpowiedz
basiazsercem.pl 22 czerwca 2019 - 16:24

Jeśli ciasto smakuje tak samo, jak wygląda, to musi być przepyszne. Najlepiej prezentuje się pianka śmietankowa. Nigdy nie wiedziałam, w jaki sposób ją przygotować, ale teraz już wiem i na pewno wykorzystam tą wiedzę w praktyce.

odpowiedz
Clipping Solutions 22 sierpnia 2019 - 06:51

Very Nice Blog I Have Read Your Blog It Is Really Interesting And Useful. Background Removal Service
clipping path service

odpowiedz
clipping path service 21 listopada 2020 - 12:22

Amazing post, Thank you for share with us.

odpowiedz
Sylwia 21 marca 2021 - 18:14

Czym zastąpić galaretkę ?

odpowiedz
Justyna Dragan 22 marca 2021 - 21:49

np. żelatyną 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Tort bezowy Banoffee

  • 2

    Kardamonki

  • 3

    Torcik brownie malinowy

  • 4

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 5

    Tort bezowy Dacquoise

  • 6

    Tarta Creme Brulee

  • 7

    Sernik z masłem orzechowym

  • 8

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 9

    Tradycyjne pączki

  • 10

    Piernik staropolski

  • 11

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 12

    Fit kopytka twarogowo-kukurydziane

  • 13

    Perfekcyjne bezy-PORADY

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Lemon Curd- przepis podstawowy
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Martyna o Lekki jogurtowiec z galaretką i truskawkami
  • Ania o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Agata o Wegańskie brownie z kaszy jaglanej

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwiel Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwielbiam chodzić w lecie na targ, gdzie królują polskie świeże owoce 🥰🥰 Nie pogardzę słodką truskawką, kwaskowatą porzeczką czy też soczystą maliną 😋 Już rozmyślam o kolorowych wypiekach 😍 Zdjęcie dla rozchmurzenia tych mało pogodnych dni ❤️ #foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#jogurt#fruits
Na Dzień Mamy 😎 Może na Dzień Dziecka! Wiem, Na Dzień Mamy 😎
Może na Dzień Dziecka!
Wiem, że do tych dni jeszcze trochę czasu, ale warto ZAPISAĆ ten post i wrócić do niego w odpowiednim czasie 😎😁 Te bezy cieszą oko!!! ❤️❤️❤️ Przepis poniżej ❤️

Składniki: (na 12 sztuk)

Bezy:
170 g białek w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny 
odrobina zielonego barwnika w żelu

Krem:
250 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
20 g cukru pudru
kilka łyżek puree malinowego (malin zblendowanych i przetartych przez sito)
odrobina czerwonego/różowego barwnika

Do dekoracji:
pestki granatu
pistacje, posiekane
liofilizowane truskawki, pokruszone 

Przygotowanie:

Uwaga! Przygotowujemy podobnie jak w przepisie na blogu na „Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami” (link w BIO ‼️‼️). Różnice: 

➡️ Rękaw cukierniczy przez który szprycowałam bezy, najpierw od środka wysmarowałam w trzech miejscach zielonym barwnikiem (polecam robić to wykałaczką) i dopiero wtedy napełniłam worek pianą z białek. Dzięki temu wyszprycowane bezy nabrały zielonkawego odcieniu w niektórych miejscach. Spytacie, jaką tylkę cukierniczą użyłam 😉 ➡️ duża otwarta gwiazda :). Jeśli macie barwnik w proszku, wystarczy dodać do niego kilka kropel wody, by upłynnić konsystencje ☺️.

➡️ Bezy wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i od razu obniżyłam do 100 st.C. Piekłam przez 2 godziny z funkcją termoobieg. Po tym czasie pozostawiłam na całą noc w uchylonym piekarniku.

➡️ Puree malinowe należy dodać tylko do połowy kremu. By dodatkowo podbić kolor, można dodać ociupinkę czerwonego lub różowego barwnika. Puree przygotujecie blendując i przecierając maliny przez sito. Ile go dodać? Kilka łyżek. Tak, by nie rozrzedzić za mocno kremu.

➡️ Kremy (biały i różowy) przełożyłam do rękawa cukierniczego (ponownie z tylką w kształcie dużej otwartej gniazdy) tak, by po jednej stronie worka był krem biały, a po drugiej- krem różowy. Szprycując kremy się łączą, a kolory pięknie i subtelnie przechodzą przez siebie.

Smaaacznego❤️❤️

#foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynk Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynkę ! 😬😂 A to naprawdę prostaaa sprawa ❤️ Nic wymyślnego, skupienie uwagi przede wszystkim na ładnym wykończeniu 😊 Chętni na przepisior? 😁 #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbl To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbliższy tydzień mało satysfakcjonujące 😬 ☔️☔️ Gdy za oknem szaro buro, postarajmy się pokolorować nieco w naszych kuchniach 😎 Tarta Creme Brulee ozdobiona świeżymi owocami to dobry pomysł. Też tak sądzisz?😁 Link w bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#cremebrulee @foodfluffer @hautescuisines
Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojony Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojonych 😉 Odetchnij ➡️ trzy głębokie wdechy ➡️ jedna pozytywna myśl ➡️ i przeżyj ten wtorek tak, jak chcesz! 😎🙌 Dzień dobry!!! #minimalism  #food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#justynadragan#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#recipe
Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie żałujcie sobie tabliczki mlecznej, gorzkiej, z orzechami, Oreo czy tam karmelowej. Czekolada do kawy, ciasta, deseru, naleśników... do wszystkiego 😬😅 Ahhh jaki to jest wdzięczny produkt 🍫🍫🍫 Na zdjęciu meeega czekoladowe babeczki z kremem Toffifee. Link do przepisu przypominam w bio @justyna_dragan ❤️ Pięknego dnia dla Was 😘 #justynadragan#cupcakes#toffifee#foodie#delicious#cookies#ciasto#tort#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#peach @thebakefeed #thebakefeed @thefeedfeed #feedfeed
Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niec Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niech to będzie trafna przypominajka o ŚNIADANIU 😉 A Pomysłów na śniadanie szukaj na: ➡️ www.justynadragan.pl  i w Cytrynce 🍋🍋📚📚 Dobrego dnia kochani!! #justynadragan#pancakes#placuszki#heatlhyfood#sweet#foodpick#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#blueberries
Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Zróbcie sobie dobrą kawkę dzisiaj! A jak nie macie gdzie, nie macie w czym lub wolicie, gdy ktoś Wam zdobi tooo.... ➡️➡️ @slodkawa służy pomocą 😁🙌🙌 i nie tylko! Na Śląsku jest masa miejscówek, które mimo tych dziwnych i ciężkich dla gastro czasów działa na wynos ❤️🥰___ ‼️‼️‼️ Mam pomysł ! 😎 Idąc za ideą #wspieramgastro napisz nazwę swojej ULUBIONEJ KAWIARNI/PIEKARNI/RESTAURACJI ITP.(a najlepiej ją oznacz 🙌). i dopisz do niej miasto, w której się znajduje. Może dzięki Twojemu poleceniu, koleżanka z poniższego komentarza mieszkająca w pobliżu lub będąca przejazdem wpadnie do tej miejscówki ❤️ Czekam na Wasze rekomendacje !!! Zaraz wstawię w komentarzu swoją pyszną listę ze Śląska 😘#justynadragan#coffe#coffeetime#coffeelover#coffeevibesfoodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#follow#followme#recipe
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT