Świetne pieczywo z ciekawymi dodatkami. Bułki na mące pszennej z odrobiną mąki żytniej razowej typ 2000. Lekko słodkawe za sprawą rodzynek, bardzo puszyste. Kto by pomyślał, że oliwki i rodzynki to tak zgrany duet. Polecam!
SKŁADNIKI
(na 12 bułek)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 350 ml letniej wody
- 400 g mąki pszennej typ 650 + odrobina do podsypywania
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 50 g rodzynek
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 2 łyżeczki soli (12 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże i cukier wymieszać w miseczce do upłynnienia. Wlać 50 ml ciepłej wody i 30 g mąki pszennej, wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (20-30 minut).
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią razową, sól, dodać posiekane rodzynki i oliwki. Wlać resztę wody i dodać wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego pod koniec wlewając oliwę z oliwek. Wyrabianie potrwa dobre kilka-kilkanaście minut. Ciasto będzie klejące, nie należy go jednak na tym etapie podsypywać mąką. Przykryć miskę folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc (8-12 h). Ciasto w tym czasie zwiększy wyraźnie swoją objętość.
Rano krótko zagnieść je rękami na blacie oprószonym mąką. Spłaszczyć dłońmi na placek o grubość 2 cm i podzielić ostrym nożem lub skrobką na trójkątne bułeczki (12 sztuk). Umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Pozostawić na 30 minut do napuszenia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Bułki piec przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i od razu przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
RADY:
- świeże drożdże można zastąpić drożdżami suchymi. Dajemy ich wtedy dwa razy mniej niż świeżych (tutaj 10 g).
- wyrastanie ciasta w lodówce przez całą noc można zastąpić 60-90 minutami wyrastania w temperaturze pokojowej. Polecam jednak wersję lodówkową- wydłużony czas korzystnie wpływa na smak bułek.
2 komentarze
Rewelacja!!!!
Jutro bedą u mnie 🙂
Ja za oliwkami przepadam, więc takie bułeczki to dla mnie po prostu raj na ziemi 🙂