3,4K
Piekę chleby kilka razy w tygodniu. Czasem na drożdżach, czasem na zakwasie, zdarza się również, że na słodko (Banana Bread), ale i też wymyślnie (Fougasses). Właśnie dlatego na blogu pojawia się coraz więcej pieczywa. Mam nadzieję, że nie macie mi za złe 😉
Dzisiaj chlebek z rodzaju tych o zwartym i ciężkim miąższu- chlebek z dodatkiem masła orzechowego. Masło jest wyczuwalne, ale nie dominuje- pozostawia jedynie przyjemny posmak orzeszków. Serdecznie polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
250 ml ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól oraz cukier. Do suchych składników dodać masło orzechowe i wlać wodę. Wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.
Ciasto przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto zagnieść rękami i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą małej formy keksówki o wymiarach 10×20 cm. Odstawić na 30-40 minut do napuszenia.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Chlebek wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut, aż wydobywać się będzie piękny, orzechowy zapach 🙂
Upieczony wyjąć z piekarnika oraz formy i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: klik
1 komentarz
jak z masłem orzechowym, to na pewno pyszny