Taki sernik bardzo często robiła moja mama, teraz role się odwróciły ;). Gości na naszym stole w każde święta i rodzinne uroczystości. Jest niepowtarzalny i obok sernika “Złota Rosa” i “podwójnego sernika Oreo” jest jednym z tych najsmaczniejszych! Nie mogło go więc zabraknąć i w te święta. W tym roku zrobiłam go z dodatkiem ananasa, choć z brzoskwiniami czy truskawkami smakuje równie pysznie. Jest wilgotny, kremowy, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką kokosową pierzynką. Palce lizać.. Gorąco polecam!
Składniki: (na formę o wymiarach 35×25 cm)
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
70 g cukru pudru
150 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego (16
g)
g)
1 kopiasta łyżeczka proszku
do pieczenia
3 żółtka
do pieczenia
3 żółtka
Masa serowa:
1 kg twarogu na serniki (może być z wiaderka, już zmielony)
1 szkl cukru
1,5 szkl mleka
1,5 op. budyniu waniliowego
w proszku (60 g)
w proszku (60 g)
2 jajka
3 żółtka
½ szkl oleju
Kokosowa pierzynka:
6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych
z ciasta kruchego i masy serowej)
z ciasta kruchego i masy serowej)
szczypta soli
200 g cukru
120 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
puszka ananasów w plastrach
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto wykleić do prostokątnej blaszki o wymiarach 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać ciasto widelcem. Podpiec w 180 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Składniki krótko zmiksować mikserem do połączenia. Powstałą masę wylać na podpieczony spód ciasta. Piec w 170 st.C przez 40-50 minut.
Pod koniec tego czasu przygotować kokosową pierzynkę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, za każdym razem miksując. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je do piany.
Po tych 40-50 minutach otworzyć piekarnik i postępować dosyć szybko, by sernik nie opadł: na serniku ułożyć pokrojony w kostkę ananas. Na ananasie wysmarować kokosową pierzynkę. Piec dalej w 170 st.C przez około 15 minut, aż pierzynka się zarumieni.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Sernik najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu. Smacznego!
4 komentarze
Właśnie jestem w trakcie robienia 🙂 zobaczymy czy jest rownie pyszny co z rosa 🙂
Mam nadzieje, że będzie smakować 🙂
Pozdrawiam!
Witam:)
Robiłam wszystko zgodnie z przepisu krok po kroku i po upieczeniu nadal jest rzadki
Mam pytanie co zrobiłam żle i czy można go jeszcze uratować ?
Czy dodała Pani wszystk8e składnik z masy serowej?? Sernik po upieczeniu powinien być ścięty. W razie potrzeby wydłużyć nieco czas pieczenia. Po upieczeniu najlepiej schłodzić sernik całą noc w lodówce, by nabrał odpowiedniej konsystencji 🙂 Proszę dac znać co i jak.