5,6K
Półkruche ciastka z marmoladą w środku. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Kruche nawet po kilku dniach, choć u mnie zawsze znikają w dniu upieczenia 🙂 Polecam!
Składniki: (na około 30-40 sztuk)
Ciasto półkruche:
1 kostka zimnego masła (200 g)
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
2 1/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18 %
Dodatkowo:
twarda marmolada
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny (najlepiej całą noc). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą ostrego noża wykrawać kwadraty o boku 6-8 cm. Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę marmolady. Dwa przeciwległe końce zlepić ze sobą. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
3 komentarze
miam miam ale smacznie wygladaja,lubie ciasta na masle -super
Lubie takie ciasteczka
Ale bym zjadła, tak pysznie wyglądają.