1,4K
Pomysłowe ciastka w kształcie guziczków. W smaku jak tradycyjne, kruche, maślane ciasteczka. Z przepisu wychodzą około dwie blaszki. Bardzo proste do zrobienia, świetnie nadadzą się na przyjęcie dla dzieci. A może upieczesz je właśnie ze swoimi pociechami? Już widzę ich uśmiech od ucha do ucha 😀
Składniki:
120 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrami, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło i aromat. Ciasto szybko zagnieść w kulę (jeśli chcemy uzyskać dwa kolory guzików, należy ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao). Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę (można zostawić na całą noc).
Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4 mm. Za pomocą kieliszka wykrawać okrągłe ciasteczka i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą foremką lub kieliszkiem robić w ciastkach wgłębienia takie jak w guzikach. Za pomocą słomki lub wykałaczki zrobić dziurki.
Tak przygotowane ciastka piec w 190 st. C przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
1 komentarz
Sliczne!
Podobaja mi sie od dawna, chyba wreszcie sie za nie zabiore!
🙂