Moi Drodzy!
Chciałam podzielić się z Wami dzisiaj moim ulubionym, sprawdzonym przepisem na najlepszą domową chałkę- z dużą ilością masła i kruuuuszonki! Na samą myśl o tym wypieku, zaczynam się uśmiechać ;). Wyobraźcie sobie poranek we własnym domu… wraz z całą rodziną siadacie do jednego stołu, tuż przy kuchni, z której unosi się zapach złocistej maślanej kruszonki. W piecu świeżo wypieczona chałka, na stole czekają już dodatki- gorąca kawa, herbata, ulubione konfitury, miód lipowy. Ahh zrobiło się przyjemnie!
Zacznij dzień od szklanki wody!
Zanim jednak przepis na najlepszą chałkę, chcę poruszyć dość ważny temat- temat nawodnienia :). Zawsze staram się mieć przy sobie butelkę z wodą. Obojętnie czy jestem w domu, wychodzę na miasto czy na uczelnię. Ostatnio jednak z regularnym piciem w ciągu dnia mam problem. Może ze względu na pogodę, gdyż wiadomo, że pragnienie jest większe w upalne dni.
Kilka razy w życiu próbowałam regularnie pić na czczo szklankę wody z cytryną. Praktykujesz? ;). Myślę, że to naprawdę dobry początek dnia!
Dzbanek AquaMax Crystalline
Świetnymi produktami, które pozwalają nam ograniczyć zużycie plastikowych butelek i przypominają o regularnym piciu wody, są dzbanki filtrujące wodę. Posiadając taki dzbanek w domu, zaoszczędzimy nieco pieniędzy, które wydajemy na zgrzewki wody w plastiku. Woda z kranu po odpowiednim przefiltrowaniu nie powinna już budzić w nas niepokoju i wątpliwości. Zostanie pozbawiona zanieczyszczeń.
Na stronie AGDmaster.com dostępne są szklane dzbanki AquaMax Crystalline polskiej firmy Wessper:
- nowoczesny design, bardzo poręczne,
- wykonane ze szkła żaroodpornego. Odporność szkła wynosi od -40°C do 300°C, a więc służą do przygotowania zarówno napojów chłodzących, jak i tych gorących,
- wyjmowany system filtracyjny, który przydaje się w momencie, gdy mamy zamiar wlać płyn o wysokiej temperaturze. System ten jest przystosowany do filtrów typu Wessper AquaMax posiadających Atest Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego oraz certyfikat “BPA Free”,
- objętość 2,5 litra, pojemność zbiornika na wodę 1,5 litra,
- dostępne w 5 kolorach (na zdjęciach możecie zobaczyć wersję w kolorze białym).
Uważam, że w każdej kuchni powinien znaleźć się taki dzbanek. Od kilku dobrych lat korzystam z tej opcji i cieszę się, że udało mi się znacząco ograniczyć ilość plastiku w moim domu :). Pamiętajcie o regularnym wymienianiu filtrów.
Z kodem “Crystal“, możecie zakupić dzbanek AquaMax Crystalline z 20% rabatem.
(kod działa do 31 grudnia 2021).
Święta się zbliżają, czas pomyśleć o prezentach dla bliskich! 🙂
Maślana chałka z kruszonką i nutą cytryny
A teraz kochani, czas na przepis na najlepszą domową chałkę! Nie zawahajcie się jej upiec :). Potrzebujemy kilku podstawowych i ogólnodostępnych składników oraz odrobinę chęci. Jej smak przywoła najlepsze wspomnienia z dzieciństwa!
SKŁADNIKI
(na 2 chałki)
Ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 250 ml letniego mleka
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka prawdziwego ekstraktu z wanilii
- 100 g masła, miękkiego
Maślana kruszonka:
- 80 g zimnego masła
- 80 g cukru
- 130 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Lukier cytrynowy:
- 100 g cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać 30 g mąki pszennej, ponownie wymieszać. Miseczkę nakryć ściereczką, odstawić na bok na 20 minut, aż rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość.
Po tym czasie do misy miksera wsypać pozostałą mąkę, mleko, cukier, wbić jaja, dodać sól, ekstrakt z wanilii oraz wyrośnięte drożdże. Zacząć wyrabiać mikserem z hakiem. Potrwa to kilka minut, ciasto powinno być jednolite oraz elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Czy można wyrabiać ręcznie? Można, jednak ciasto będzie się nieco kleić. Misę przykryć ściereczką, pozostawić na 60 minut, aż ciasto urośnie.
Formowanie: sposób formowania chałki jest mnóstwo. Poniżej prezentuję Wam dwa: z pięciu wałeczków oraz z trzech. Sami wybierzcie swoją ulubioną wersję! Po uformowaniu przenieść na płaską dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na około 30 minut.

Sposób formowania z 5 wałeczków

Sposób formowania z 3 wałeczków
Maślana kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę.
Chałki wysmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, posypać obficie kruszonką. Piec w 180 st.C przez około 30 minut do zezłocenia. Wyjąć i studzić na kratce.
Lukier cytrynowy: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego, lecz płynnego lukru. Polać nim jeszcze ciepłe chałki. Smacznego!
Szukasz świątecznych przepisów na słodkie wypieki? Sprawdź TUTAJ. Pozwól się zainspirować!!
11 komentarzy
Z kruszonką najlepsze <3
Dzbanek filtrujący to świetna sprawa, korzystam od kilku lat.
Uwielbiam chałkę! Kojarzy mi się z wakacjami u mojej babci kiedy byłam mała. Przepis wygląda świetnie i jak tylko znajdę chwilę czasu chętnie go wypróbuję.
Sama używam takiego dzbanka. Twoje wypieki idealne na śniadanie
Cieszymy się, że nasz dzbanek się sprawdza i zostanie #yourpartnerathome 🙂
Z nutą cytrynową musi być pyszna. Następnym razem przetestuję przepis. 😉
Nie znałem tego sposobu plecenia na trzy – to znaczy ja bym zaplótł po prostu w warkocz, ale tak od gwiazdki wygląda o wiele ładniej 😀 Wypróbuję!
Domowa najlepsza. Aż chciałoby się taką zjeść
Mój mąż uwielbia chałkę. Teraz kiedy mam ten przepis będę sama mogła mu wreszcie ją upiec.
Uwielbiam chałkę <3
Dzbanek filtrujący to świetna rzecz. Już od kilku lat nie kupuję wody butelkowanej. 🙂
Świetny przepis na chałkę. Sprawdziłam już wielokrotnie. 🙂
To był pierwszy raz kiedy robiłam chałke. Myślę,że dałam radę ,choć mojej chałce daleko do ideału hehe. pozdrawiam i dziękuję za przepis