Jagody się kończą, warto się nimi jeszcze nacieszyć, ukrywając je w tych zdrowych mini jogurtowcach. Mamy tu trzy warstwy. Pierwsza to spód z orzeszków (lub migdałów) z dodatkiem miodu i kakao. Jest on wilgotny i dość mazisty w smaku. Druga warstwa to nic innego jak jogurt grecki słodzony ksylitolem, z dodatkiem ekstraktu z wanilii, usztywniony żelatyną. Na górze warstwa o pięknym fioletowym kolorze, przygotowana ze świeżych zblendowanych jagód i jogurtu. Smacznego!
Zobacz także:
SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g prażonych orzeszków ziemnych lub migdałów (bez skórki)
- 10 g naturalnego gorzkiego kakao
- 35 g miodu
Warstwa biała:
- 300 g jogurtu greckiego
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 30 g ksylitolu (lub więcej)
- 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody
Warstwa jagodowa:
- 250 g jogurtu greckiego
- 100 g jagód
- 40 g ksylitolu (lub więcej)
- 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody
Do dekoracji:
- świeże borówki
- listki mięty
PRZYGOTOWANIE
Spód: orzechy lub migdały zmielić z kakao na pyłek. Następnie wymieszać z miodem i zagnieść w lepkie ciasto. Masę wyłożyć do kilku rantów cukierniczych (u mnie 4 ranty o średnicy: 12 cm, 9 cm, 7 cm i 5 cm oraz wysokości 4 cm. Jeśli chcecie, można przygotować całość w jednym większym rancie lub tortownicy). Schłodzić w lodówce.
Warstwa biała: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jogurt wymieszać z ksylitolem, dodać żelatynę, wymieszać. Ważne, by jogurt łączony z żelatyną nie był bardzo zimno. Polecam delikatnie go podgrzać (różnica temperatur może spowodować, że żelatyna utworzy grudki w masie). Masę wylać na schłodzone spody w rantach. Ponownie umieścić w lodówce do stężenia.
Warstwa jagodowa: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jagody i jogurt zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się „skórek” jagód. Dodać ksylitol oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Jagodową masę wylać na stężałą warstwę białą. Schłodzić do zastygnięcia.
Mini jogurtowce z jagodami oddzielić nożykiem od rantów, udekorować borówkami i świeżą miętą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
RADY
- jeśli mini jogurtowce z jagodami mają postać kilka godzin w temperaturze pokojowej, warto dodać do poszczególnych warstw nieco więcej żelatyny- będą stabilniejsze.
- ilość ksylitolu dostosujcie do swoich upodobań. Jeśli lubicie słodsze desery, dodajcie go więcej.
7 komentarzy
Wspaniały deser. Nie tylko pysznie wyglądają ale i pięknie zaprezentowane.
Ekstra. Mini deserki uwielbiam najbardziej
Cudowne. U mnie w domu HIT
Oj kuszące. Piękny kolor dała jagoda. Mam nadzieję że mi też wyjdą takie piękne.
Witam, ile kcal ?
Witam , może mi pani podpowiedzieć gdzie kupić takie ranty.
Ile cukru zamiast ksylitolu dodać do warstwy białej i do jagodowej?