Zupa krem brokułowa, marchewkowo-dyniowa, ze szparagów albo kukurydzy. Lubisz? Osobiście Wam powiem, że ja bardzo! To szybka propozycja obiadowa i dość sycąca. Zupa krem podana z grzankami lub jakimiś ziarnami, np. słonecznikiem to danie, które można przygotowywać przez cały rok, korzystając z sezonowych warzyw. Poniższy przepis niewątpliwie przypadnie Wam do gustu. Krem pomidorowy z czerwoną soczewicą, podkręcony czosnkiem, imbirem i mozzarellą. Wypróbujcie w najbliższym czasie!
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)
- 1 mała marchewka (lub pół dużej)
- 400 g ziemniaków
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów z puszki (400 g)
- 1 pomidor świeży
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- przyprawy: curry, słodka czerwona papryczka, sól, pieprz, chilli
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
Do podania:
- mozzarella
- śmietanka kremówka
- grzanki z chleba
- prażony słonecznik
- świeża bazylia
- szczypiorek, posiekany
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, imbir, marchewkę oraz soczewicę, podsmażać. Wlać pomidory z puszki oraz dodać obranego ze skóry pomidora świeżego. Wlać bulion. Całość gotować, aż ziemniaki i soczewica zmiękną.
Całość zblendować, doprawić (curry, słodka czerwona papryczka, sól, pieprz, chilli). Pamiętajcie- odpowiedniej przyprawienie to klucz do sukcesu!! Wlać mleczko kokosowe, gotować jeszcze przez chwilę.
Zupę krem podawać z pokrojoną w kostkę mozzarellą, prażonym słonecznikiem, grzankami, świeżą bazylią i szczypiorkiem. Warto udekorować również odrobiną śmietanki kremówki. Smacznego!
5 komentarzy
Testowałem – ta zupa to kosmos! Zachwyciła nie tylko mnie, ale też znajomych. Dzięki! 😀
Robiłam kiedyś podobną 🙂
[…] zupie krem pomidorowej z soczewicą przyszedł czas na jej zieloną koleżankę ;). Brokułowy krem podany z grzankami, orzeszkami i […]
W ostatnim czasie bardzo często robię zupy krem, smakują mi nawet bardziej niż zupy tradycyjne. Poza tym kupiłam sobie ostatnio porządny blender, tak więc zblendowanie zupy trwa dosłownie chwilę.
Robiłąm kiedys podobną zupę, aczkolwiek z zupelnie innych składników, tak wiec na dniach postaram się przyrzadzić podobna, szczególnie, ze podobają mi się zdjęcia zupy. Narobiły mi smaka (jestem aktualnie przed śniadaniem).
Ciekawi mnie czy zupe mozna przetrzymać na następny dzień? Zwykle gotuję na dwa dni.
[…] […]