Dzień dobry! Upały nas nie opuszczają, włączanie piekarnika przy takich temperaturach jest wyzwaniem, to prawda! Co jednak zrobić, gdy myśl o szarlotce nie daje nam spokoju? Proponuję pójść na kompromis i skusić się na proste lody szarlotkowe na patyku. Zdrowe, bo na jogurcie (bądź serku) z dodatkiem polskich jabłek, syropu klonowego i cynamonu.
Gdy już wspominam o jabłkach, pozwólcie, że zagłębie ten temat. Z każdej strony słyszymy, by jeść warzywa i owoce. Do tego zdania dodam jeszcze, aby sięgać po polskie produkty! Polska jest jednym ze światowych liderów w produkcji i eksporcie jabłek. Polskie jabłka są wyjątkowe i czas to docenić 😉.
„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/
LODY SZARLOTKOWE
z cynamonem, syropem klonowym i wanilią
SKŁADNIKI
(na 10 sztuk)
Warstwa biała:
- 600 g gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego serka Skyr
- 50 g syropu klonowego (lub więcej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Warstwa jabłkowa:
- 700 g ulubionych polskich jabłek (waga po obraniu)
- 20 ml soku z cytryny
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- 30 g syropu klonowego (lub więcej)
PRZYGOTOWANIE
Warstwa biała: Jogurt lub serek wymieszać z syropem klonowym i ekstraktem z wanilii. Ilość syropu dostosujcie do swoich upodobań. Jeśli lubicie słodsze lody, dodajcie go nieco więcej.
Warstwa jabłkowa: Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnuszka. Wlać sok z cytryny, syrop klonowy i dodać cynamon. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. Nie powinny się jednak rozgotować na dżem- zachowajmy kawałki. Połowę takich jabłek zblendować na puree, z powrotem umieścić w garnku, wymieszać. Wystudzić.
Formę na lody napełniać na przemian warstwą jogurtową i jabłkową. Wbić patyczki, schować do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie wyjmować, w razie potrzeby odczekać chwilę, by lody łatwiej wychodziły z foremki. Smacznego!
A poniżej jeszcze kilka kadrów z naszymi POLSKIMI JABŁKAMI. Doceniajmy to, co mamy w naszym kraju. Szukasz inspiracji i pomysłów na wykorzystanie jabłek? Proszę bardzo! Kliknij TUTAJ i skorzystaj z przepisów ;).
8 komentarzy
Wow! To jest coś :O Chyba upał jeszcze nie odpuści, ale choćby miało być zimno, ja nie odpuszczę takiego smaku :O
🙂
Jezu uwielbiam szarlotkę! Takie lody z całą pewnością by mi zasmakowały!
Rewelacyjny pomysł na domowe lody i ten smak na pewno polubię. Dzięki i pozdrawiam 🙂
Pyszne są <3 lepsze niż w lodziarni 🙂
Nigdy nie przyrządzałam sama w domu lodów, ale ten przepis wygląda tak smakowicie, że musi być ten pierwszy raz! 🙂 Uwielbiam smaki szarlotkowo-podobne, więc ten przepis od razu przypadł mi do gustu. Wydaję się nie być bardzo skomplikowany, więc myślę, że sobie z nim poradzę. Dzięki za inspirację!
Właśnie niedawno trafiłam na papierówki. Dla mnie są to najlepsze jabłka do jedzenia ale i do wypieków!
wyglada mniami