Ciasto drożdżowe jest ciastem wymagającym. Pośpiech, nieprawidłowe wyrobienie czy słabej jakości składniki (margaryna itp.) źle wpływają na końcowy smak i strukturę wypieku. Drożdżowe lubi szybko wysychać i robić się “zapychające”. Co zrobić, by nadać wilgotności i z przyjemnością raczyć się maślanym, lekko słodkim ciastem drożdżowym, np. z dodatkiem rabarbaru? Moja rada- ukryjmy pomiędzy te składniki jeszcze jedną tajemniczą warstwę… Warstwę obłędnego kremu migdałowego!! Te zestawienie smaków to jest petarda! Nikt nie oprze się takim drożdżówkom ;). Nie wierzysz? Sprawdź, czy masz w kuchni potrzebne składniki i czym prędzej wypróbuj! W sezonie rabarbarowym korzystajmy właśnie z rabarbaru. W innych porach roku śmiało zamieniajcie go na dowolne owoce. Powodzenia!
SKŁADNIKI
(na 10-12 sztuk)
Ciasto:
- z przepisu na najlepsze jagodzianki
Krem migdałowy:
- 200 ml mleka
- 1 żółtko
- 20 g cukru
- 10 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
Kruszonka migdałowa:
- 80 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 80 g cukru
- 80 g masła
Dodatkowo:
- 400 g rabarbaru
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- cukier puder do oprószenia
Wyświetl ten post na Instagramie
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: przygotować zgodnie z przepisem na najlepsze jagodzianki. Można chłodzić ciasto całą noc lub pozostawić do wyrastania w temperaturze pokojowej na 60-90 minut.
Krem migdałowy: 150 ml mleka, 20 g cukru i ekstrakt z wanilii umieścić w garnuszku, podgrzewać. W reszcie mleka (50 ml) rozpuścić mąki i żółtko. Mieszankę wlać do gotującego się mleka w garnku, intensywnie mieszać do uzyskania budyniu (masa powinna ponownie się zagotować). Zdjąć z palnika, wystudzić przykrywając wierzch folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch.
Mielone migdały, cukier, miękkie masło i jajko rozetrzeć łyżką, następnie wymieszać z ostudzonym budyniem.
Kruszonka migdałowa: składniki rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. Schować do lodówki.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć ją w dłoniach i umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odległości pomiędzy bułeczkami (najprawdopodobniej będą potrzebne dwie blaszki). Odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie spodem szklanki o średnicy nieco mniejszej niż średnica bułek, zrobić w bułeczkach wgłębienia na nadzienie. Wypełnić kremem migdałowym, powbijać po kilka kawałków rabarbaru. Boki drożdżówek wysmarować roztrzepanym z łyżką mleka jajkiem, wierzch posypać sypką kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 14-18 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć, przenieść na kratkę do studzenia. Oprószyć cukrem pudrem. I już! Drożdżówki z kremem migdałowym i rabarbarem gotowe. Smacznego!
drożdżówki z kremem migdałowym i rabarbare
7 komentarzy
Czy zamiast rabarbaru mogą być truskawki?
taak! 😉
Czy maslo w kremie podczas pieczenia się nie rozpływa? Zawsze rób drozdzowki z budyniem na żółtkach a nie takim kremem i trochę się martwię czy to wyjdzie^^
nie:) polecam wypróbować 😉
Hej!
A wiśnie, brzoskwinie lub śliwki by pasowały zamiast rabarbaru? Który owoc najbardziej rekomendujesz? 🙂
Podbijam pytanie 🙂 Myślałam o śliwkach, myślisz, że trzeba byłoby je wcześniej jakoś przygotować, czy surowe położyć jak rabarbar? A samo ciasto jest świetne! Robiłam jagodzianki, wszyscy stwierdzili, że to najpyszniejsze jagodzianki jakie w życiu jedli 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Śliwki połóż surowe 😉