Zdrowe ciasto z malinami na ubitych jajkach na mące ryżowej i pszennej pełnoziarnistej słodzone ksylitolem. Udekorowane kremem z twarogu półtłustego i syropu klonowego. Deser dla wszystkich, którzy szukają zdrowych zamienników klasycznych ciast. Bardzo je lubię, jest szybkie w przygotowaniu i dobrze się mrozi (oczywiście bez kremu). W jednym kawałku jest około 160 kalorii. Bardzo polecam!
Zobacz także:
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 23 cm)
Ciasto malinowo-kokosowe
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g ksylitolu
- 125 ml mleka
- 30 ml oliwy z oliwek
- 50 g mąki ryżowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki wiórków kokosowych (20 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mrożonych malin
Krem twarogowy:
- 250 g twarogu półtłustego z kostki
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- kostka gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dni).
Ciasto malinowo-kokosowe: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z solą i ksylitolem do jasności i puszystości (potrwa to kilka minut). Nie przerywając miksowania, wlać mleko i oliwę. Na koniec wsypać obydwie mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Całość wymieszać przy pomocy szpatułki tylko do połączenia składników. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch równomiernie wyłożyć maliny, które uprzednio ugnieść przy pomocy walka (rozdrabniamy je). Ciasto piec w 180 st.C przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Krem twarogowy: twaróg zmielić kilkukrotnie na gładko, następnie wymieszać z syropem klonowym i ekstraktem z wanilii. Jeśli w kremie będą jeszcze grudki twarogu, należy całość dodatkowo zblendować.
Ostudzone zdrowe ciasto udekorować kremem (polecam przez rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką). Krem posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!
RADY
- ciasto na następny dzień zyskuje na wilgoci (oczywiście, jeśli jest dobrze przechowywane, np. w pojemniku lub przykryte folią).
- ksylitol można zastąpić innym słodzidłem, np. cukrem trzcinowym.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 kawałek (1/12 ciasta) | całe ciasto | |
wartość energetyczna | 159,6 kcal | 1915 kcal |
białko | 7,2 g | 86,9 g |
tłuszcz | 6,6 g | 79,2 g |
węglowodany | 21,2 g | 254,7 g |
7 komentarzy
U mnie musiałoby się obyć bez tego kremu 🙂
Kolejna przepyszna slodkosc, zrobie z pewnoscia <3
[…] […]
Brzmi dobrze a wygląda jeszcze lepiej 🙂
[…] […]
wygląda bardzo apetycznie!
[…] już kilka przepisów na fit ciasta: czekoladowe z malinami, cynamonowe z cukinią czy też malinowo-kokosowe z kremem twarogowym. Przyszedł czas na kolejną zdrową propozycję, mianowicie fit jogurtowe ciasto z jagodami. […]