Przyjemny chleb na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. Te nasionka bardzo sobie cenię i często używam w swojej kuchni. Potrafią zdziałać cuda! Dobrze wpływają na nasz organizm, mają wiele kwasów tłuszczowych oraz witamin i można je dodawać praktycznie do wszystkiego. U mnie często występują w porannych owsiankach, w jogurtach, sałatkach i oczywiście w domowym pieczywie. Udanych wypieków!
Składniki: (na 1 mały bochenek)
15 g świeżych drożdży
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
30 g otrębów owsianych
60 g siemienia lnianego
180 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut ruszenia drożdży.
Po tym czasie w dużej misce umieścić wszystkie składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami. Dobrze wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego, delikatnie lepkiego ciasta. Pozostawić je w misce w ciepłym miejscu na 60-90 minut przykrywając ściereczką (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie krótko zagnieść dłońmi i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w oprószonym mąką małym koszyczku rozrostowym do chleba. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia (60-90 minut).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (odwracając koszyk dynamicznym ruchem do góry nogami). Nacechować z góry żyletką lub ostrym nożem.
Chleb wstawić do piekarnika, który chwilę wcześniej zaparować*. Piec w 220 st.C przez około 35 minut do mocnego zrumienienia (bochenek jest upieczony, gdy uderzony od spodu wyda głuchy odgłos). Wyjąć i od razu przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Rady:
Wyrośnięty bochenek przełożyć na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (odwracając koszyk dynamicznym ruchem do góry nogami). Nacechować z góry żyletką lub ostrym nożem.
Chleb wstawić do piekarnika, który chwilę wcześniej zaparować*. Piec w 220 st.C przez około 35 minut do mocnego zrumienienia (bochenek jest upieczony, gdy uderzony od spodu wyda głuchy odgłos). Wyjąć i od razu przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Rady:
- koszyk rozrostowy do chleba można zastąpić, np. małym durszlakiem wyłożonym ścierką oprószoną mąką. Zachęcam jednak do zakupu koszyka, który jest niezbędnym sprzętem podczas produkcji domowego pieczywa.
- Jak zaparować* piekarnik? Spryskać boki piekarnika zimną wodą lub umieścić na dole w blaszce kostki lodu (albo wrzącą wodę). W przypadku spryskiwania, czynność tę należy powtarzać kilkukrotnie w trakcie pieczenia otwierając dyskretnie i szybko drzwiczki piekarnika. Pieczenie chleba w dużej wilgotności (z parą wodną) wpływa korzystnie na skórkę chleba, która jest niezwykle chrupiąca.
29 komentarzy
Kocham domowe chleby. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Wygląda pysznie, aż pachnie.
Chleb pszenny jest odpowiedni dla osób z problemami z układem pokarmowym. Dodatek pełnego ziarna umożliwi dostarczenie większej ilości witamin i minerałów. Super! Uwielbiam takie rozwiązania!
Chciałabym go upiec, ale czy 10 dkg drożdży nie jest za dużo na tę ilość mąki? Czy jedząc nie wyczuwa się ich nadmiaru?
W przepisie jest 10 gram drożdży 🙂
1/10 kostki 100 gramowej.
Pozdrawiam!
Przepraszam!!! Starość nie radość cha,cha,cha
Każdemu się zdarza 😉
Już wypróbowany! Jest przepyszny i jutro będzie towarzyszył naszej rodzinie w pracy i w szkole !
Pozdrawiam
Cieszę sie ogromnie 🙂
Smacznego!
Witam! Mam pytanko: Czy chlebek pieczemy na termoobiegu czy góra dół albo sam dół ? Pozdrawiam 🙂
Witam 🙂
Pieczemy góra dół.
Pozdrawiam!
A pieczemy pod przykryciem czy odkryty?
Ten chleb piekłam luzem na blaszce (nie w garze) 😉
Dziękuje za odpowiedź 🙂
Mam nadzieję, że chlebek posmakuje 🙂
Czy zamiast otrębów owsianych można dodać pszenne? Pozdrawiam
Tak 🙂
Mozna uzyc maki pelniziarnistej?
Można, ale radziłabym dac pół na pół z mąką pszenną i zwiększyć nieco ilość drożdży 🙂
Witam,
Czy moge uzyc suchych drozdzy?
Tak 🙂
Uwielbiam domowe chleby. Na pewno wypróbuję 🙂 Gdybym używała suchych drożdży to w jakiej proporcji do świeżych?
2x mniej niż świeżych czyli 7-8 g 😉
Już się nie mogę doczekać tego zapachu w domu 🙂
😉
Hej! Czy zamiast siemienia lnianego mogę dodać sezam, słonecznik i dynie? Pozdrawiam 🙂
Jasne!! 🙂
Witam, przy spryskiwaniu piekarnika mozna sie poparzyc goraca para , ja znam latwiejszy sposob , po upieczeniu i wyjeciu chleba z piekarnika posmarowac wierzch zimna woda, ja robie to pedzlem, skorka jest wtedy chrupiaca i nie jest twarda , sprawdzony sposob mojej mamy i babci ,polecam
Bardzo dobry, na pewno wrócę do tego przepisu 😀