10,K
Pamiętacie waniliowy sernik z musem czekoladowym? Jakiś czas temu zrobił duże zamieszanie (bardzo pozytywne, co mnie niezwykle cieszy). Dzisiaj ponownie wykorzystamy ten wyborny czekoladowy mus. Jedyne co się zmieni, to to, co będzie pod musem- nie waniliowy sernik, a waniliowa Panna cotta. Klasyczny deser w nowoczesnej odsłonie!
Składniki: (na 2 porcje)
Panna cotta:
100 g śmietanki kremówki 30%
150 ml mleka
1-2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki żelatyny (ok. 7 g)
50 ml zimnej wody
Mus czekoladowy:
150 g śmietanki kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1/2 łyżki naturalnego kakao
Dekoracja:
kilka kostek startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Panna cotta: Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 3 minutki do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż się rozpuści, dobrze wymieszać.
Mleko, śmietankę, cukier i cukier waniliowy zagotować prawie do wrzenia. Od razu zdjąć z palnika i wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Gdy masa przestygnie, przelać ją po równo do dwóch szklanek. Schłodzić do całkowitego stężenia.
Mus czekoladowy: Zarówno mleczną, jak i gorzką czekoladę posiekać, po czym przełożyć do jednej metalowej miski. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (pisałam o tym w tej notce), przestudzić.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, przesiane kakao oraz strumyczkiem wlewać ostudzone czekolady. Miksować do uzyskania jednolitego czekoladowego musu. Ważne, by rozpuszczone czekolady były ostudzone, nie mogą być ciepłe.
Jeśli obawiacie się, że mus się zwarzyć, można przygotować go w inny bezpieczniejszy sposób: kremówkę wraz z czekoladami rozpuścić w garnuszku lub w kąpieli wodnej. Schłodzić kilka godzin w lodówce, po czym dodać cukier puder oraz kakao i ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje i otrzymamy puszysty mus.
Mus wyłożyć na stężałą Pannę Cottę. Wychodzi go sporo jak na dwie porcje, więc nie musicie wykładać do szklaneczek całego :). Wierzch deserków udekorować startą gorzką czekoladą. Smacznego!
9 komentarzy
pyszna:)
A czy do musu musi byc smietana 36%? Nigdzie nie moge dostac w uk 🙁
Ewentualnie 30% ale koniecznie musi to byc kremówka do ubijania 🙂
Ile musi być w lodówce, aby panna cotta stężała?
Trudno określić czas, najlepiej kilka godzin- Panna Cotta powinna całkowicie stężeć 😉
Pyszny deser ladnie wyglada podziwiam cie bardzo robisz naprawde wspaniale desery.Powyzej pani napisala ze nie moze w uk dostac smietanki 36% wiec podpowiem ze w kazdym ang markecie jest smietanka do ubijania nazywa sie Whipping Cream jest jeszcze lepsza od naszej Polskiej 36% smietany.
Już na obrazkach ten deser wygląda pysznie i nie chcę wiedzieć jak smakuje na żywo ale z pewnością obłędnie. Ja takie desery zawsze robię według przepisów od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl aby mieć pewność, że wyjdzie mi prawdziwy czekoladowy deser.
Witam,
Jaką pojemność mają szklaneczki ze zdjęcia?
250 ml 🙂